Zeci de mii de activiști pentru climă au ieșit duminică pe străzile din New York într-un „marș pentru a pune capăt combustibililor fosili”, iar reprezentanta Congresului Alexandria Ocasio-Cortez a declarat mulțimii că mișcarea trebuie să devină „prea mare și prea radicală pentru a fi ignorată”.
În aplauzele mulțimii, democrata progresistă a criticat faptul că SUA continuă să aprobe proiecte de combustibili fosili, lucru pe care administrația Biden l-a făcut la începutul acestui an cu controversatul proiect Willow din Alaska.
„Suntem cu toții aici pentru un singur motiv: să punem capăt combustibililor fosili pe întreaga planetă”, a declarat Ocasio-Cortez la un miting la finalul marșului, care s-a încheiat în apropierea sediului ONU, unde liderii mondiali se vor reuni săptămâna aceasta. „Iar modul în care creăm urgența este să avem oameni din întreaga lume în stradă”.
Ea a spus: „Statele Unite continuă să aprobe un număr record de contracte de închiriere a combustibililor fosili și trebuie să trimitem un mesaj, chiar aici, astăzi”, adăugând că, în ciuda profiturilor record, sprijinul acordat industriei combustibililor fosili „începe să cedeze și să cedeze”.
Acțiunea privind clima necesită o restructurare democratică a economiei, a spus ea. „Ceea ce nu vom face este să trecem de la baronii petrolului la baronii energiei solare”.
Organizatorii au estimat că între 50.000 și 75.000 de persoane au participat la marșul din Manhattan și au anticipat că acesta va fi cel mai mare marș pentru climă din SUA din ultimii cinci ani. Poliția din New York a declarat că nu comentează numărul mulțimii.
„Acesta este un moment incredibil”, a declarat Jean Su de la Centrul pentru diversitate biologică, care a ajutat la organizarea mobilizării. „Zeci de mii de oameni mărșăluiesc pe străzile din New York pentru că vor acțiuni în domeniul climei și înțeleg că extinderea combustibililor fosili de către Biden ne irosește ultima șansă de a evita o catastrofă climatică.”
Ea a spus că acțiunea a fost cel mai mare protest climatic din SUA de la începutul pandemiei.
„Acest lucru arată, de asemenea, curajul și lupta extraordinară a oamenilor, în special a tinerilor și a comunităților care trăiesc în prima linie a violenței combustibililor fosili, pentru a riposta și a cere schimbări pentru viitorul pe care au tot dreptul să-l conducă”, a spus ea.
Marșul a avut loc în contextul în care liderii mondiali se reunesc pentru Adunarea Generală a ONU din această săptămână și pentru summitul ONU privind ambiția climatică de miercuri, pe care secretarul general al ONU, António Guterres, l-a descris ca fiind o conferință „fără prostii”, menită să evidențieze noile angajamente privind clima.
Vineri, consilierul pe probleme de securitate națională Jake Sullivan a declarat că președintele Biden nu a fost programat în prezent să ia parte la summitul ONU privind clima de miercuri. Biden a fost lăudat de activiștii pentru climă pentru că anul trecut a adoptat o lege istorică de 369 de miliarde de dolari privind clima, dar a fost criticat pentru că a permis proiecte de foraj petrolier și extinderea instalațiilor de gaz în Golful Mexic.
Decizia lui Biden de a nu participa la summitul ONU privind ambiția climatică este „inacceptabilă”, a declarat Su de la Centrul pentru diversitate biologică. „A sosit momentul ca Biden să conducă pe scena mondială și să arate că vorbește serios atunci când numește schimbările climatice amenințarea existențială pentru omenire”.
În timpul marșului, reverendul Lennox Yearwood, șeful Hip Hop Caucus, a comparat mișcarea climatică de astăzi cu lupta SUA pentru justiție rasială. „Ne aflăm la momentul nostru de la ghișeul de prânz pentru secolul XXI”, a spus el. Originar din Louisiana, el s-a declarat încântat să vadă că demonstranții susțin lupta activiștilor pentru justiție ecologică pentru a pune capăt construcției de produse petrochimice în sud-vestul SUA. „Trebuie să punem capăt combustibililor fosili sub toate formele”, a spus el.
Actorul și activistul pentru climă Susan Sarandon și-a început discursul felicitându-i pe studenții de la Universitatea din New York pentru vestea că universitatea lor a renunțat la combustibilii fosili după ani de presiuni. Adresându-se mulțimii, ea a spus: „Voi îmi dați speranță”, adăugând: „Ceea ce trebuie să facem este să ne asumăm responsabilitatea și să facem presiuni asupra celor care se află la vârf pentru a face în sfârșit un pas înainte”.
Veteranul activist de mediu Bill McKibben a călătorit la New York pentru a participa la marș.
„Cred că este un adevărat moment de relansare după pandemie pentru marea mișcare pentru climă din stradă”, a spus el. „Este bine să vedem că oamenii ies din nou în stradă”.
Mulțimea, a spus el, a reflectat diversitatea orașului New York. „Mă bucur să văd că sunt mulți bătrâni ca mine aici”, a spus McKibben, care a fondat Third Act, un grup de activiști care se adresează bătrânilor. „Vom mărșălui în spate pentru că suntem lenți!”.
Peste 650 de acțiuni globale pentru climă au avut loc la începutul acestei săptămâni; la începutul zilei de duminică, activiștii au pulverizat vopsea portocalie pe Poarta Brandenburg din Berlin, Germania.
Organizațiile conduse de tineri, printre care Fridays for Future, al Gretei Thunberg, au jucat roluri importante în organizarea mobilizărilor.
Proteste suplimentare privind clima vor avea loc pe parcursul săptămânii următoare, inclusiv în parcul Zuccotti din New York, luni dimineață.