Photo 26732137 © Jeff Whyte | Dreamstime.com

BP nu trebuie să dea înapoi planurile climatice după plecarea CEO-ului, spun activiștii

Obiectivele climatice ale companiei britanice petroliere BP nu trebuie să se „evapore” odată cu venirea unui alt director executiv, au declarat grupurile de campanie după demisia șocantă a lui Bernard Looney, .

CEO-ul demisionează după trei ani la conducerea celei mai mari companii petroliere din Marea Britanie, după ce nu a dezvăluit toate detaliile relațiilor cu colegii, deși mulți acționari de modă veche ar fi exercitat presiuni asupra sa în legătură cu planurile sale de tranziție energetică netă zero până în 2050.

Looney fusese deja forțat să dea înapoi în privința acestor planuri la începutul acestui an, dar BP a rămas singura mare companie petrolieră care își propune să reducă producția de combustibili fosili până la sfârșitul deceniului.

Tessa Khan, directorul executiv al Uplift, a declarat: „Looney a înțeles că licența socială a industriei este atârnată de un fir de ață. Orice revenire asupra planului său, care este deja extrem de inadecvat, l-ar rupe complet.

„Dacă oamenii din interiorul BP se împotrivesc chiar și la acest plan, care este atât de departe de ceea ce este necesar pentru a rămâne în limitele climatului locuibil, acest lucru scoate la iveală prăpastia enormă dintre ceea ce spune public industria și ceea ce gândește cu adevărat.”

Agenția Internațională a Energiei a declarat că niciunul dintre supermajorii petrolieri nu se mișcă suficient de repede pentru a preveni nivelurile periculoase de încălzire globală. Sub conducerea lui Looney, BP a pus ceva mai multă carne pe oasele obiectivului net zero al companiei.

El a crescut investițiile în energiile regenerabile, a angajat mai mulți specialiști în tehnologii curate și a uimit mulți analiști din industrie declarând că nu se așteaptă ca societatea să pompeze toți combustibilii fosili din rezervele sale.

Investitorii din sectorul petrolier au fost greu de convins. În pofida profiturilor record de 28 de miliarde de dolari anul trecut, prețul acțiunilor BP a avut o performanță slabă în comparație cu rivalii care au folosit războiul din Ucraina ca scuză pentru a-și reduce angajamentele privind clima și pentru a vorbi despre nevoia de creștere a producției.

Potrivit Wall Street Journal, acțiunile BP au crescut cu aproximativ 7% de când Looney a devenit director general, în februarie 2020, comparativ cu o creștere de 25% pentru Shell. „Cu toate acestea, Chevron, cu o creștere de 51%, și Exxon Mobil, care a câștigat 87%, le lasă pe ambele în praf”, se arată în raport.

Presiunea asupra lui Looney, în vârstă de 53 de ani, a fost evidentă la începutul acestui an, când a anunțat o diluare a planului său de tranziție energetică. În locul obiectivului anterior de reducere cu 40% a producției de petrol și gaze până în 2030, el a spus că BP va urmări 25%.

Acest lucru i-a frustrat pe activiștii din domeniul climei, dar Looney a subliniat că firma sa era în continuare în fața colegilor săi. „Ne ținem tare în ceea ce privește tranziția”, a declarat el reporterilor la începutul acestei luni. „Cred că asta este ceea ce are nevoie lumea. Și cred că este treaba noastră să dovedim că este în interesul pe termen lung al acționarilor noștri.”

Looney a fost ultimul dintr-o generație de manageri ai BP care a fost îndrumat de fostul director general John Browne, care a promis, de asemenea, măsuri îndrăznețe pentru o tranziție energetică curată la începutul secolului. Și el a fost nevoit să demisioneze după ce a recunoscut că a mințit în fața instanței cu privire la o relație. După aceasta, BP a amânat acțiunile privind schimbările climatice și și-a sporit activitatea de extracție a hidrocarburilor, care este o sursă de venit.

Militanții pentru climă au declarat că societatea petrolieră nu trebuie să repete această greșeală. Charlie Kronick, de la Greenpeace UK, a declarat: „Oricine va prelua frâiele la BP trebuie să se bazeze în mod semnificativ pe ambițiile ecologice ale lui Looney, nu să le dea înapoi. Prea des, angajamentele corporatiste privind clima se evaporă odată cu plecarea unui director general; alegerea noului director general va fi un test de turnesol pentru acreditările climatice ale consiliului de administrație al BP.

„Plecarea oricărui director general nu poate fi o scuză pentru ca giganții din domeniul petrolului și gazelor să evite să ia măsurile necesare pentru a preveni cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice.”

Greenpeace a îndemnat BP să meargă mai departe, deoarece a declarat că politicile sale sunt încă mult în urma a ceea ce este necesar pentru a preveni nivelurile periculoase de încălzire globală.

Analiștii de piață au declarat însă că schimbarea conducerii ar oferi BP spațiul necesar pentru a-și regândi abordarea și pentru a împinge înapoi traiectoria emisiilor.

Directorul general interimar, Murray Auchincloss, a declarat personalului că BP va menține cursul. „Strategia noastră nu s-a schimbat. Iar accentul nostru rămâne pe performanță – trimestru cu trimestru”, a declarat acesta la o reuniune internă, potrivit Reuters.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Captcha *