Guvernele din întreaga lume trebuie să mărească drastic investițiile publice în tehnologiile ecologice pentru a combate încălzirea globală și pentru a stimula o creștere economică durabilă, a declarat un consilier de top al președintelui SUA Joe Biden, potrivit The Guardian.
Heather Boushey, membră a consiliului consilierilor economici de la Casa Albă, a declarat că țările, inclusiv Marea Britanie, trebuie să intensifice investițiile ecologice pentru a relansa creșterea economică, pentru a stimula securitatea energetică și pentru a se proteja împotriva viitoarelor șocuri inflaționiste.
Într-un interviu acordat cotidianului The Guardian, ea a declarat că decizia administrației Biden de a investi miliarde de dolari din bani publici în infrastructură și în surse regenerabile de energie „atrage” investițiile private, contribuind astfel la consolidarea poziției celei mai mari economii din lume pentru a evita recesiunea.
„Lucrăm cu prietenii și aliații noștri pentru a-i stimula să facă același lucru – pentru că toți trebuie să facem aceste investiții”, a spus ea.
„Miliarde de dolari de investiții în toată țara – dolari privați, în semiconductori și energie curată – au fost stimulați de aceste cheltuieli publice. De fapt, o mare parte din banii publici nici măcar nu au ieșit încă, iar sectorul privat se năpustește asupra lor.”
Comentariile ei au fost făcute în cadrul unui turneu în țări europene, inclusiv în Marea Britanie, care a inclus întâlniri cu Ed Miliband, secretarul din umbră pentru zero net – subliniind legăturile dintre laburiști și democrați înaintea alegerilor cruciale pentru ambele partide de anul viitor.
Casa Albă investește 369 de miliarde de dolari (289 de miliarde de lire sterline) în energie curată și în tehnologii cu emisii reduse de carbon, prin intermediul Legii de reducere a inflației (IRA), un proiect istoric al lui Biden, cu scopul de a combate încălzirea globală și de a pune bazele unei creșteri economice mai ecologice.
„Întrebarea este cum poate Marea Britanie, Europa, cum pot alte țări să se ridice și să facă față provocării”, a spus Boushey. „Ne gândim la acest lucru ca la o „cursă spre vârf” – pentru a-i stimula pe toți să facă același lucru.”
Laburiștii au promis că se vor împrumuta pentru a investi 28 de miliarde de lire sterline pe an pentru a investi în locuri de muncă și în industria ecologică dacă vor fi aleși la putere, dar au revenit asupra promisiunii în această vară, spunând că vor „crește” până la această cifră în 2027, în încercarea de a dovedi credibilitatea fiscală.
Boushey a declarat că, deși este important să se demonstreze că investițiile sunt „plătite”, există argumente solide în favoarea cheltuielilor ecologice, deoarece acestea ar putea deschide calea unei creșteri economice mai rezistente în viitor, contribuind astfel la consolidarea finanțelor publice.
„Președintele nu a mărit deficitul în timpul mandatului său. Ba chiar a redus deficitul pentru că am repus economia pe drumul cel bun atât de repede. Așa că veniturile fiscale au început să vină, iar creșterea a revenit”, a spus ea.
Într-o replică la criticii care susțin creșterea cheltuielilor guvernamentale pentru a atinge nivelul zero net, Boushey a avertizat că, dacă nu se iau „măsuri îndrăznețe”, țările riscă să rămână în urmă în cursa globală pentru decarbonizare. „Este o oportunitate economică enormă. Iar dacă nu o facem, vom ajunge să importăm aceste produse din străinătate”.
În calitate de unul dintre cei mai apropiați consilieri ai președintelui, economistul a declarat că investirea banilor publici ajută la crearea de locuri de muncă, construind în același timp capacitatea internă a SUA de a produce energie curată și fiabilă. Acest lucru ar putea proteja împotriva viitoarelor șocuri inflaționiste prin limitarea expunerii la prețurile volatile ale combustibililor fosili și la lanțurile de aprovizionare internaționale fragile.
„După cum am văzut cu războiul din Ucraina, accesul la energie este totul. Dacă nu aveți energie, nu vă puteți alimenta fabricile, nu vă puteți încălzi casele, nu puteți ține lumina aprinsă”, a spus ea.
„Construirea economiei energiei verzi va fi capabilă să ofere prețuri mai mici în timp și mai puțin volatile.”
Criticii au avertizat că agenda lui Biden se ridică la un nou protecționism care ar putea destabiliza relațiile cu aliații Americii, generând în același timp ineficiență și creșterea costurilor de trai. Cu toate acestea, Boushey a declarat că amploarea provocării de decarbonizare în țările din întreaga lume a însemnat că există „mult de lucru”.
„Suntem atât de departe de capacitate, încât ideea că nu va fi suficientă producție pentru toată lumea nu este locul de unde trebuie să începem această conversație.”
Cifrele Agenției Internaționale a Energiei și ale OCDE au sugerat că ar putea fi necesare investiții anuale de până la 6,9 miliarde de dolari la nivel mondial pentru a îndeplini obiectivul de reducere a emisiilor prevăzut în Acordul de la Paris. AIE a estimat că aproximativ 70% ar trebui probabil să provină din sectorul privat.
Comentariile lui Boushey au coincis cu îngrijorările tot mai mari legate de o posibilă recesiune în SUA la un an de la următoarele alegeri prezidențiale, determinate de inflația persistentă și de ratele mai mari ale dobânzilor din partea Rezervei Federale a SUA. În ciuda unei creșteri a inflației în august, se așteaptă ca banca centrală americană să mențină ratele neschimbate la următoarea ședință de miercuri, după 11 creșteri anterioare.
Boushey a respins îngrijorările legate de o recesiune, susținând în același timp că traiectoria pe termen lung a inflației „se îndreaptă în direcția corectă”, în ciuda creșterii de luna trecută. Întrebată dacă o recesiune ar putea fi evitată înainte de alegeri, ea a spus: „Nu am un glob de cristal, dar economia SUA este puternică și rezistentă”.