Șampania a fost un simbol al sărbătorilor și al luxului timp de secole. Însă, temperaturile ridicate din Europa și vremea din ce în ce mai instabilă generează temeri că regiunea franceză Champagne ar putea deveni improprie pentru producția de șampanie, scrie CNBC.
Peste 325 de milioane de sticle de șampanie au fost expediate din Champagne în 2022, depășind pentru prima dată valoarea de 6 miliarde de euro (6,6 miliarde de dolari) în vânzări, potrivit asociației comerciale de șampanie Comité Champagne. Cele mai mari piețe sunt Statele Unite, Marea Britanie și Japonia.
Comitetul a sugerat o „perspectivă prudentă” pentru 2023, deși a declarat că producătorii și casele din Champagne „rămân încrezători în sănătatea de bază a afacerii lor”.
Sănătatea climei, însă, pune sub semnul întrebării viitorul băuturii – casele de șampanie vor trebui să se adapteze pentru a supraviețui, iar aroma șampaniei s-ar putea schimba pe parcurs.
Struguri arși de soare, arome deteriorate
Expunerea regiunii Champagne la riscurile fizice cauzate de secetă se va tripla aproape până în anii 2050, potrivit raportului S&P Global Sustainable, ceea ce va pune probleme serioase pentru podgorii.
Raportul clasifică regiunile pe o scară de la 1 la 100, unde un scor de 100 reprezintă expunerea maximă la risc. Potrivit acestuia, riscul de secetă în Champagne va crește de la nivelul actual de 16 la 43 până în anii 2050, apoi se va dubla, ajungând la 88 până în anii 2090, dacă nu se vor face schimbări în politicile climatice actuale.
Seceta nu este singurul factor care poate împiedica producția. Vremea este din ce în ce mai capricioasă, incendiile, inundațiile și înghețurile devenind tot mai frecvente în ultimii ani.
Chiar dacă strugurii sunt în continuare capabili să crească într-un climat în schimbare, condițiile pot modifica dezvoltarea fructelor și pot provoca daune.
″[Dacă strugurii] sunt expuși la raze UV prea extreme, atunci vor avea echivalentul arsurilor noastre solare și asta practic… va afecta aroma”, a declarat pentru CNBC Matt Hodgson, fondator al retailerului englez de vinuri Grape Britannia.
Căldura suplimentară poate schimba, de asemenea, aciditatea strugurilor, care conferă șampaniei prospețimea și „un zvâcnet și un zvâc intangibil”, a spus Hodgson.
Mărcile internaționale sunt conștiente de impactul uriaș pe care schimbările climatice îl pot avea asupra afacerilor lor.
„Recunoaștem efectele schimbărilor climatice asupra tuturor terroir-urilor Moët Hennessy, și în grade diferite”, a declarat Sandrine Sommer, director de sustenabilitate la divizia de vinuri și băuturi spirtoase a LVMH, Moët Hennessy, pentru CNBC prin e-mail.
„Mai mult ca niciodată, lucrăm pentru a ne adapta”, a adăugat Sommer.
Metoda Champagne
Cea mai cunoscută regulă a șampaniei este că trebuie să fie produsă în regiunea Champagne din Franța, dar lunga listă de reguli de denumire care trebuie respectate include practici specifice pentru podgorii; aprovizionarea cu struguri din anumite locații; metode speciale de presare a strugurilor și utilizarea doar a unor soiuri de struguri selecte.
Este interzisă utilizarea pesticidelor și acidificarea suplimentară, iar toate etapele de producție trebuie să aibă loc în Champagne, până la etichetarea sticlei. Dar casele de șampanie își ajustează procesele pentru a continua producția în limitele stricte ale regulilor.
„În urmă cu 20 de ani, recolta avea loc la sfârșitul lunii septembrie, începutul lunii octombrie”, a declarat purtătorul de cuvânt al Champagne Taittinger, Claire Sarazin, pentru CNBC. Acum, casa de șampanie culege strugurii la sfârșitul lunii august și începutul lunii septembrie.
Schimbarea temperaturilor înseamnă, de asemenea, că șampania devine mai dulce în mod natural.
„Avem atât de mult soare și atât de mult zahăr practic în suc încât nu mai este nevoie să adaugi zahăr”, a spus Sarazin. „Nu este o problemă până acum, dar este ceva de care trebuie să avem grijă.”
„Schimbare definitivă” în ceea ce privește gustul
Potrivit criticilor, unele șampanii au deja un gust foarte diferit de cel al șampaniei pe care oamenii o consumau cu ani în urmă.
„În ceea ce privește gustul, ceea ce se observă foarte mult sunt caracteristicile mult mai mature”, a declarat criticul de șampanie Tom Hewson pentru CNBC, adăugând că acest lucru apropie spumantul de alte vinuri albe și îl face „un vin mai transparent”.
Judecătorul și criticul de vinuri Susy Atkins a observat, de asemenea, că gustul șampaniei s-a schimbat în ultimele decenii.
„Am observat o schimbare subtilă în cei 30 și ceva de ani ai mei și… alte persoane care au mai mult de 50 de ani de experiență în degustarea vinurilor au indicat o schimbare clară a stilului către cele mai bogate”, a declarat Atkins.
Viitorul șampaniei
Casele de șampanie adoptă abordări diferite pentru a-și păstra viitorul în industrie, inclusiv pentru a căuta locații cu climă similară cu cea a șampaniei.
Taittinger a devenit prima casă de șampanie care a investit în vin spumant englezesc în 2015, urmată îndeaproape de Pommery în 2016. Dar se iau măsuri pentru a menține distincția între produsele fabricate în Anglia și cele franțuzești.
Vinul spumant englezesc al Taittinger, de exemplu, este destinat exclusiv pieței britanice pentru a evita „canibalizarea” produsului original.
Când a fost întrebat dacă este posibil ca șampania să nu mai fie produsă în regiunea Champagne, Taittinger a declarat că marca are o perspectivă „mai pozitivă” și că Comitetul Champagne explorează căi precum dezvoltarea de noi soiuri de struguri.
Cu toate acestea, până în prezent, organizația nu a găsit încă un strugure care să îndeplinească standardele înalte necesare pentru fabricarea șampaniei.
Lista lungă de reguli necesare pentru fabricarea șampaniei ar putea fi, de asemenea, adaptată, deoarece regiunea încearcă să rămână în afaceri. Dar înseamnă asta că rezultatul este tot șampanie, așa cum o știm noi?
„Ar putea fi ceva nou și ceva frumos, dar dacă vă place șampania așa cum este acum, atunci nu asta va mai fi ceea ce produce șampania dacă schimbă regulile”, a declarat Hodgson de la Grape Britannia.
„Dacă este vorba de a alege între a nu exista și … a extinde zona sau a schimba zona prin care poți numi numele, atunci cine știe ce ar putea alege [producătorii de șampanie]”, a spus Hodgson. „Ar fi o sinucidere să nu luăm în considerare alternative, nu-i așa?”.