Rama Variankaval este în al 20-lea an la JPMorgan Chase, iar la sfârșitul anului 2020, și-a extins rolul în cadrul diviziei de consultanță în domeniul finanțelor corporative a băncii pentru a contribui la strategia băncii privind decarbonizarea, care se referă la reducerea sau eliminarea emisiilor de dioxid de carbon dintr-un sistem sau proces, scrie CNBC.
El numește decarbonizarea o „megatendință” pe piețele financiare globale, la fel cum a fost digitalizarea în ultimele decenii.
„În orice moment, există anumite megatendințe care au un impact mai mult decât o parte restrânsă a economiei”, a declarat Variankaval pentru CNBC într-un interviu video la începutul lunii august. În cariera sa la JPMorgan, misiunea lui Variankaval a fost să identifice și să aibă un punct de vedere cu privire la care sunt acele megatendințe și apoi să „ne direcționăm energiile, eforturile, bilanțurile noastre, pentru a ne alinia la acele megatendințe”.
El crede că decarbonizarea face notă bună, deoarece reglementările globale de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră vor atinge fiecare afacere din fiecare parte a lumii.
„Nu contează dacă sunteți un client din domeniul energiei, sau un client de produse de consum, sau un client din domeniul comerțului cu amănuntul, există ceva în această megatendință care va avea un impact asupra modelului dvs. de afaceri, asupra afacerii dvs.”, a declarat Variankaval pentru CNBC.
JPMorgan caută să fie un mare creditor în acest sector. Banca a declarat că își propune ca în următorul deceniu să finanțeze proiecte în valoare de peste 2.500 de miliarde de dolari care să promoveze obiectivele climatice și de dezvoltare durabilă.
Megatendința a început în jurul anului 2020
Subiectul investițiilor ESG – de mediu, sociale și de guvernanță corporativă – a început să apară în 2018 „destul de frecvent”, a declarat Variankaval pentru CNBC. Acest accent pus pe o strategie de investiții care încorporează măsuri nefinanciare ale responsabilităților s-a dovedit a fi un prevestitor al atenției tot mai intense asupra climei.
Schimbările climatice reprezintă o problemă de mult mai mult timp decât decarbonizarea a fost o megatendință financiară globală, dar o serie de factori au coincis pentru a face din decarbonizare un imperativ de afaceri.
Acordul climatic de la Paris, adoptat de 196 de părți la Conferința Națiunilor Unite privind schimbările climatice de la Paris din 2015, a fost „un catalizator destul de masiv”, a spus Variankaval.
Până în 2020, marii proprietari de active, cum ar fi fondurile de pensii și fondurile suverane, au început să prioritizeze decarbonizarea „cu o intensitate mai mare”, a precizat Variankaval.
Pe măsură ce cei mai mari proprietari de active au început să prioritizeze decarbonizarea, influența lor a afectat comportamentul altor gardieni financiari. Administratorii de active au început să ceară companiilor în care făceau investiții să înceapă să își concentreze resursele și operațiunile pe decarbonizare. În cazul companiilor cotate la bursă, această presiune a venit sub forma unor voturi prin procură pe probleme legate de decarbonizare.
În 2020, JPMorgan a anunțat în mod oficial Centrul pentru Tranziția Carbonului, un grup responsabil cu proiectarea și implementarea strategiei băncii în ceea ce privește clima și sustenabilitatea în ceea ce privește afacerile sale cu clienții și, de asemenea, pentru a se angaja cu aceste companii în legătură cu această strategie „pentru că am simțit că toată lumea se gândește la aceste subiecte”, a declarat Variankaval pentru CNBC.
Legea de referință a administrației Biden privind clima, Legea privind reducerea inflației (IRA), semnată în august 2022, a consolidat și mai mult această megatendință, accelerând fluxul de capital în decarbonizare și în tehnologiile cu emisii reduse de carbon, cum ar fi energia solară, eoliană, hidrogenul verde, combustibilul sustenabil pentru aviație, captarea carbonului și alte domenii.
IRA a redus costul net al capitalului pentru aceste companii de tehnologii de decarbonizare cu până la 5%, potrivit lui Variankaval, deoarece a făcut mai ieftin pentru companiile de decarbonizare să își alcătuiască stiva de capital, sau finanțarea pentru tranzacții. Tranzacțiile care se realizau în mod obișnuit cu o combinație de datorii și capitaluri proprii au primit o a treia sursă de capital adăugată la combinație: creditele fiscale și capitalurile proprii fiscale asociate.
IRA a avut loc chiar în momentul în care economia în general a încetinit simultan, pe măsură ce ratele dobânzilor au urcat pentru a combate inflația în creștere. Aceste rate mai mari din economia generală au contracarat unele dintre stimulentele IRA, dar chiar și în acest context, legislația a impulsionat sectorul. Conform calculelor JPMorgan, doar în ultimul an au fost anunțate investiții în valoare de peste 100 de miliarde de dolari, cu o legătură directă cu IRA, spune Variankaval.
De asemenea, aproximativ 50 de miliarde de dolari pe an sunt investiți în companiile de tehnologie climatică prin intermediul finanțării private și al căilor de finanțare cu capital de risc, a spus Variankaval.
„Vedem cantități masive de formare de capital în jurul temei climei, sau în jurul temei decarbonizării, și ne dorim neapărat să fim banca care să fie lider în a ne ajuta clienții să navigheze în această direcție, fie că sunt clienți mici sau mari”, a declarat Variankaval pentru CNBC.
În timp ce IRA este specifică Statelor Unite, companiile și guvernele își reevaluează propriile politici industriale în întreaga lume pentru a se concentra mai mult pe reziliență.
„Am parcurs, cred, o perioadă de 15, 20, 30 de ani, în care eficiența a fost principiul director nr. 1 al modului în care te organizezi”, a declarat Variankaval pentru CNBC. Gândirea era „să găsim cel mai ieftin loc pentru a face fiecare parte a lanțului nostru de aprovizionare și să coasem totul împreună”.”
Dar acum, reziliența lanțului de aprovizionare al unei companii primește la fel de multă prioritate ca și eficiența. Iar durabilitatea este o piatră de temelie a rezilienței.
Pe lângă o atenție tot mai mare acordată la nivel mondial decarbonizării, pandemia Covid-19 a scos în evidență importanța lanțurilor de aprovizionare, vulnerabilitatea acestora și importanța concentrării asupra rezilienței în gestionarea lanțului de aprovizionare.
„Toate acestea se reunesc într-un mod care, cred, va fi poate cea mai mare schimbare în modul în care circulă capitalul pe care cel puțin eu am văzut-o în timpul vieții mele”, a declarat Variankaval pentru CNBC.
Este prea devreme pentru a alege câștigătorii și învinșii
Pe lângă faptul că își ajută clienții să se adapteze la o economie în curs de decarbonizare, JPMorgan vede o oportunitate în a fi banca de referință pentru sectorul în plină expansiune și cu potențial de creștere ridicat al companiilor de tehnologie climatică.
„Vrem neapărat să fim alături de ele la nivelul solului, iar apoi aceste companii să crească împreună cu noi. Vrem să fim banca pe care o aleg”, a declarat Variankaval.
În acest moment, însă, este prea devreme pentru a numi companiile de tehnologie climatică care vor fi câștigătoare sau perdante.
„Într-un mod mai tradițional de a aduce schimbări, o mulțime de cercetări se fac în laboratoarele academice și în cele guvernamentale, iar apoi oamenii le iau și le testează în mediul comercial și își dau seama ce funcționează, ce nu funcționează. Este un proces care durează mai multe decenii”, a declarat Variankaval pentru CNBC.
A fost nevoie de două decenii pentru ca internetul să treacă de la invenție la adoptarea pe scară largă de către mediul de afaceri, iar în acest caz „nu ne permitem luxul de a trece prin acest proces pe termen lung atunci când vine vorba de tehnologia climatică”, a spus Variankaval.
În unele segmente ale tehnologiei climatice, există dezbateri cu privire la care soluții sunt mai bune decât altele, care capătă o fervoare aproape religioasă. Directorul executiv al JPMorgan spune că acest lucru nu este deosebit de util.
„Trebuie să desfășurăm capital în toate soluțiile probabile, știind că unele dintre ele s-ar putea să nu funcționeze cu adevărat așa cum au fost promise, iar cazurile de utilizare s-ar putea să nu fie chiar ceea ce credem că ar putea fi astăzi.
Dar alții ar putea surprinde. Iar unele ar putea intra în acțiune mai repede, altele ar putea dura mai mult timp. Așadar, trebuie să vă diversificați în ceea ce privește tehnologiile, dar și orizonturile de timp”, a declarat Variankaval pentru CNBC.
„Nu poți alege cu adevărat câștigători și învinși în acest moment. Pur și simplu suntem prea devreme. Și cel puțin așa gândim noi”, a mai spus el.