Pădurile tropicale ar putea deveni atât de fierbinți încât unele tipuri de frunze nu vor mai putea efectua fotosinteza, potrivit unui studiu publicat în revista Nature, scrie The Guardian.
Mecanismul prin care plantele efectuează fotosinteza începe să cedeze la o temperatură medie de aproximativ 46,7 grade Celsius. Cercetarea sugerează că este posibil ca pădurile să se apropie de praguri de temperatură periculoase mai devreme decât se așteptau.
Utilizând o combinație de date de înaltă rezoluție obținute de la instrumentele de termoviziune ale Nasa de pe Stația Spațială Internațională și experimente la sol în pădurile tropicale din întreaga lume, cercetătorii au descoperit că o mică parte, aproximativ 0,01% din toate frunzele, sunt deja expuse la temperaturi peste limitele lor funcționale.
Modelele prevăd că, odată ce vom atinge o creștere a temperaturii globale de 3,9 grade C, aceste păduri ar putea suferi deteriorări masive ale frunzelor.
Frunzele care se încălzesc, chiar dacă acum sunt în număr redus, acționează ca un „candelabru într-o mină de cărbune pentru ecosistemele tropicale”, a declarat Chris Doughty, profesor asociat de ecoinformatică la Northern Arizona University și cercetător principal al studiului.
El a spus că experimentele de încălzire a frunzelor au dezvăluit o creștere neliniară a temperaturilor. „Am fost foarte surprinși că atunci când am încălzit frunzele cu 2, 3 sau 4C, cele mai înalte temperaturi ale frunzelor au crescut de fapt cu 8C. Acest lucru arată un feedback neliniar îngrijorător la care nu ne așteptam”, a spus Doughty.
„Dacă adoptăm un răspuns de nepăsare la schimbările climatice și temperaturile aerului din pădurile tropicale cresc cu mai mult de 4 grade Celsius, ar putea avea loc o moarte masivă a frunzelor, o posibilă mortalitate a copacilor și o schimbare a speciilor în toate pădurile tropicale”, a adăugat el.
În ceea ce privește impactul global, „răspunsul fotosintetic ar fi vârful icebergului în ceea ce privește efectele – reducerea absorbției de carbon, probabil creșterea mortalității și chiar declanșarea unor posibile tranziții de la pădure la savană”, a declarat Mat Disney, profesor de teledetecție la University College London.
Cel puțin 50% din schimbul global de CO2 are loc prin intermediul coronamentului pădurilor, care acționează ca regulatori cheie ai climei noastre.
„Importanța acestei lucrări constă în faptul că este o primă privire asupra impactului specific al acestei încălziri la scară foliară asupra fotosintezei în pădurile tropicale”, a spus Disney. „Deci, deși este destul de specifică într-un anumit sens, oferă, de asemenea, o privire foarte interesantă asupra unuia dintre procesele care stau la baza acestei regiuni și ce s-ar putea întâmpla cu acesta în viitorul apropiat dacă nu acționăm rapid”.
Evitarea în primul rând a emisiilor ridicate a fost esențială pentru stabilizarea temperaturilor. „Ar trebui să facem tot ce putem pentru a evita scenariile cu emisii ridicate. În cazul unor scenarii cu emisii scăzute, aproape toate frunzele copacilor din pădurile tropicale pot evita moartea din cauza supraîncălzirii, iar copacii vor supraviețui”, a declarat Simon Lewis, profesor de știință a schimbărilor globale la University College London.
„Cu toate acestea, ceea ce studiul nu ia în considerare sunt valurile de căldură. Este posibil ca, în cazul unor scenarii cu emisii mai reduse, să asistăm în continuare la moartea copacilor din cauza supraîncălzirii, pentru perioade limitate, în timpul valurilor de căldură. Având în vedere că arborii au o durată de viață foarte lungă, un eveniment izolat de moarte în masă a arborilor ar putea avea un impact major pentru restul plantelor și animalelor care depind de acești copaci mari din coronamentul pădurilor tropicale”, a adăugat Lewis.
Cercetătorii sugerează că daunele nu sunt încă ireversibile. „Proiecțiile modelelor noastre nu sunt destinul. Sugerează că, cu unele măsuri de bază de atenuare a schimbărilor climatice, tropicele pot evita această soartă”, a declarat Doughty. „Mai mult, ajută la identificarea câtorva domenii cheie care necesită cercetări suplimentare, cum ar fi dacă arborii tropicali își pot schimba pragurile superioare de temperatură”.
Disney a îndemnat oamenii să acționeze. „Votați pentru politicienii care sunt serioși în ceea ce privește abordarea schimbărilor climatice și tranziția către economii cu emisii reduse de carbon”, a spus el. „În general, putem recunoaște cu toții importanța sprijinirii acelor țări și oameni care trăiesc în pădurile tropicale și se bazează pe acestea din punct de vedere economic, pentru a ajuta la aceste tranziții.
„Dar schimbările grave ale pădurilor tropicale pe care le sugerează această lucrare nu afectează doar populația locală – este o problemă globală.”