Photo 135871494 © VanderWolfImages | Dreamstime.com

UE va renunța la interzicerea substanțelor chimice periculoase în urma presiunilor exercitate de industrie – surse The Guardian

Comisia Europeană este pe punctul de a-și încălca promisiunea de a scoate în afara legii toate substanțele chimice periculoase din Europa, cu excepția celor mai importante, după cum arată documente care au făcut obiectul unor scurgeri de informații, scrie The Guardian.

Angajamentul de a „interzice cele mai nocive substanțe chimice în produsele de consum, permițând utilizarea lor doar în cazul în care este esențial” a fost o componentă emblematică a acordului verde european atunci când a fost lansat în 2020.

Se aștepta ca între 7.000 și 12.000 de substanțe periculoase să fie interzise de la utilizare în toate produsele comercializabile în cadrul unei actualizări a regulamentului Reach al UE, inclusiv multe „substanțe chimice veșnice” – sau substanțe per- și polifluoroalchilice (PFAS) – care se acumulează în natură și în corpul uman și care au fost legate de diverse boli hormonale, reproductive și cancerigene.

Dar The Guardian a aflat că executivul UE este pe punctul de a ceda sub presiunea puternică a industriei chimice europene și a partidelor politice de dreapta.

Reacția industriei provoacă neliniște internă în legătură cu amenințarea la adresa sănătății publice și a procesului de elaborare a politicilor. Un oficial UE a declarat: „Suntem tot timpul presați să fim mai puțin stricți cu industria.”

Un document legislativ scurs, văzut de The Guardian, propune trei opțiuni care ar restricționa 1%, 10% sau 50% din produsele care conțin substanțe chimice periculoase aflate în prezent pe piață. De obicei, UE selectează opțiunea de mijloc.

Tatiana Santos, șefa politicii privind substanțele chimice din cadrul Biroului European de Mediu, a declarat: „Eșecul UE de a controla substanțele chimice nocive este scris în sângele contaminat al aproape tuturor europenilor. Fiecare întârziere aduce mai multă suferință, boală și chiar decese premature. Retragerea UE în materie de reglementare ar putea fi cuiul din sicriul acordului verde european, alimentând cinismul cu privire la elitele nedemne de încredere care fac înțelegeri cu marile lobby-uri toxice, cu excepția cazului în care Comisia își respectă promisiunea de a detoxifia produsele și de a ține piept poluatorilor.”

Studiul de impact de 77 de pagini, care a făcut obiectul unor scurgeri de informații, face parte dintr-o revizuire a obiectivelor din regulamentul Reach al UE care reglementează legislația privind substanțele chimice, care este datat 13 ianuarie 2023 și care urmează să fie lansat până la sfârșitul acestui an. Textul ar putea fi modificat, dar oficialii spun că opțiunile avute în vedere nu s-au schimbat substanțial.

Proiectul de analiză estimează că economiile în materie de sănătate rezultate din interzicerea substanțelor chimice ar depăși de 10 ori costurile pentru industrie. Reducerea plăților pentru tratarea unor boli precum cancerul și obezitatea s-ar ridica la 11 miliarde de euro-31 miliarde de euro pe an, în timp ce costurile de ajustare pentru întreprinderi ar fi cuprinse între 0,9 miliarde de euro și 2,7 miliarde de euro pe an.

În afară de PFAS, autoritățile de reglementare ale UE au constatat că, în urma unui studiu efectuat anul trecut pe baza unui eșantion de sânge și de urină a 13 000 de cetățeni europeni, 17% dintre copiii europeni sunt expuși riscului de expunere combinată la amestecuri de ftalați, care au legătură cu boli de dezvoltare și de reproducere. Urme de bisfenol A, un perturbator endocrin reprotoxic, au fost găsite la 92% dintre adulți.

Coordonatorul studiului, Dr. Marike Kolossa-Gehring, a declarat că, în 2020, în Europa s-au consumat peste 34 de milioane de tone de substanțe cancerigene, mutagene și toxice pentru reproducere.

Dar actualizarea Reach a fost amânată după o divizare între cele două departamente ale Comisiei însărcinate cu elaborarea noii legi: Direcția pentru mediu, care a insistat pentru măsuri ferme, și Direcția pentru piața internă, care a opus rezistență.

Un oficial UE care a vorbit sub protecția anonimatului a declarat că eforturile de diluare a revizuirii legislative au fost ajutate de „o schimbare completă a valului de sprijin pentru consumatori și mediu” la Bruxelles, în condițiile în care eurodeputații din Partidul Popular European (PPE) al președintelui UE, Ursula von der Leyen, au devenit reticenți față de reforma mediului.

Oficialul a declarat: „Sentimentul în comisie este aproape ca și cum ar fi un dat că nu putem crea prea multe probleme pentru industrie – indiferent de beneficiile pentru sănătatea publică – și că firmele suferă foarte mult din cauza reglementărilor noastre privind substanțele chimice, așa că ar trebui să încercăm să le ușurăm situația.”

Mai mulți șefi de stat din UE au adăugat presiune. Președintele francez, Emmanuel Macron, a cerut o „pauză de reglementare” în legislația de mediu pentru a ajuta industria, în timp ce premierul belgian, Alexander De Croo, a declarat în luna mai: „Dacă îi suprasolicităm pe oameni cu reguli și reglementări, riscăm să pierdem sprijinul publicului pentru agenda ecologică”.

În septembrie anul trecut, PPE a propus pentru prima dată „un moratoriu de reglementare [pentru a] amâna acele acte care ar crește în mod inutil costurile pentru întreprinderi … cum ar fi Reach”. Demersul său a coincis cu un anunț al gigantului german din industria chimică BASF privind o reducere „permanentă” a numărului de angajați în Europa, pe care a legat-o de „suprareglementarea”.

Asociația germană a industriei VCI a solicitat o amânare a interzicerii substanțelor chimice încă din martie 2022. Directorul VCI, Wolfgang Grosse Entrup, a declarat luna trecută că o propunere conexă de interzicere pentru totdeauna a substanțelor chimice ar avea efecte „fatale” pentru industria germană. „Cu fiecare dintre aceste substanțe interzise în UE, crește riscul de emigrare în continuare a industriei noastre în regiuni cu reglementări mai puțin stricte”, a spus el.

Anul trecut, VCI a oferit partidelor Uniunea Creștin-Democrată și Uniunea Creștin-Socială din Germania, care aparțin PPE, peste 150.000 de euro.

„O interzicere a substanțelor chimice bazată pe obiective procentuale ar avea puțin sens, deoarece profilul de pericol, aplicațiile și, prin urmare, riscul potențial al substanțelor variază foarte mult”, a declarat VCI. În schimb, Comisia ar trebui să urmărească o „abordare bazată pe riscuri, deoarece aceasta este adesea singura modalitate de a realiza o gestionare eficientă, eficace și proporțională a riscurilor”, a adăugat acesta.

Unsprezece actori din industria PFAS din Germania au angajat 94 de lobbyiști și au cheltuit împreună 9 milioane de euro în cele mai recente date anuale, potrivit unei analize realizate de Corporate Europe Observatory, care va fi publicată în cursul acestei săptămâni. La Bruxelles, 12 membri ai industriei PFAS au 72 de lobbyiști individuali activi și o cheltuială anuală cuprinsă între 18,6 și 21,1 milioane de euro, se arată în document.

Una dintre luptele de lobby importante se concentrează pe un nou inventar pentru polimeri – elementele constitutive ale materialelor plastice – în cadrul reformei Reach, a declarat oficialul UE. Situația actuală seamănă cu o „capturare a reglementărilor” de către operatorii tradiționali, pentru a înăbuși o industrie chimică alternativă în creștere, au adăugat aceștia.

Reforma Reach a fost inițial o prioritate a Comisiei. Prim-vicepreședintele Comisiei, Frans Timmermans, a declarat în 2020: „Este deosebit de important să nu mai folosim cele mai nocive substanțe chimice în produsele de consum, de la jucării și produse de îngrijire a copiilor la textile și materiale care vin în contact cu alimentele noastre”.

Comisia Europeană a fost contactată pentru comentarii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Captcha *