Photo 4090825 © Kitsen | Dreamstime.com

Seceta anulează sezonul de pescuit al somonului în California

Seceta care afectează de zeci de ani vestul Americii, agravată de schimbările climatice, a dus la scăderea nivelului râurilor din California și la încălzirea apelor acestora, astfel că autoritățile au interzis pescuitul de sezon, scrie AFP.

Intrat în vigoare în luna aprilie pe întreaga coastă a statului Golden State și în unele părți din statul vecin Oregon, moratoriul va dura până la sfârșitul sezonului de pescuit al somonului, în septembrie.

Acesta a fost introdus în condițiile în care numărul de somoni care se așteaptă să revină în râurile din regiune a scăzut aproape de minimele istorice.

Având în vedere că multe baraje au fost deja construite pe aceste cursuri de apă, aceste condiții inospitaliere înseamnă că somonii se străduiesc să înoate în amonte pentru a se reproduce, iar puii lor mor adesea înainte de a ajunge în ocean.

Interdicția este o lovitură semnificativă pentru California, unde pescuitul de somon generează 1,4 miliarde de dolari pe an și susține 23.000 de locuri de muncă, potrivit Golden State Salmon Association.

În portul din San Francisco, mai multe restaurante au fost nevoite să importe somon din alte țări, inclusiv din Canada, pentru a păstra acest pește popular în meniurile lor.

„Somonul este regele… asta vor oamenii”, spune Craig Hanson, un operator de bărci închiriate în vârstă de 60 de ani, specializat în pescuit sportiv.

„De asemenea, este un pește foarte spectaculos de prins… somonul se va lupta cu tine până la capăt”.

„Valuri de căldură marină”
În verile trecute, Hanson își scotea barca în fiecare zi. În acest sezon, marinarul ridică ancora doar de patru ori pe săptămână

El dă vina pe lipsa de entuziasm a clienților pentru pescuitul de halibut sau biban dungat.

În ciuda pierderii de venituri, Hanson aprobă interdicția dacă aceasta ajută viitorul industriei și este optimist că somonul își poate reveni în curând datorită ultimelor luni de ploi și zăpadă abundente.

Cu toate acestea, mulți pescari se tem de o altă interdicție anul viitor.

„Somonii Chinook care sunt pescuiți aici, în California, au de obicei un ciclu de viață de trei sau patru ani”, explică Nate Mantua, om de știință în cadrul Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice (NOAA).

„Așa că, atunci când li se întâmplă ceva în apă dulce, ca ouă sau puiet, vedem că are impact asupra pescuitului doi sau trei ani mai târziu”.

Scăderea numărului de somoni a fost abruptă de cel puțin un deceniu.

Nivelurile scăzute ale apelor fluviale – pe care autoritățile au încercat să le rezolve, transportând puii de somon cu camioane până la ocean – reprezintă doar o parte a problemei.

Între 2014 și 2016, Pacificul a atins temperaturi nemaiîntâlnite până acum în largul coastei de vest a Americii de Nord. „Valurile de căldură marină” au creat „condiții de creștere și de supraviețuire cu adevărat proaste pentru somon”, spune Mantua.

Privați de curenții oceanici reci care aduc nutrienți esențiali, peștii au căzut pradă altor specii înfometate.

„Nu este doar o problemă a Californiei. Este vorba într-adevăr de întregul Pacific, cu câteva excepții”, cum ar fi anumite specii din Alaska, adaugă el.

„Șocuri climatice”
Dar în California, „peștii noștri erau deja predispuși să fie vulnerabili la orice fel de șocuri climatice”, spune Mantua.

Acest lucru se datorează faptului că statul – cu o populație uriașă de 40 de milioane de locuitori și un sector agricol în expansiune, esențial pentru alimentarea Statelor Unite – și-a dezvoltat fără încetare râurile, pentru a susține orașele și fermele sale.

Din cauza nenumăratelor baraje și canale, somonii au pierdut 80% din habitatele în care se pot reproduce.

Gestionarea apei și prioritatea acordată fermierilor din centrul Californiei reprezintă acum o sursă majoră de nemulțumire pentru pescari.

În San Francisco, mulți dintre ei cer ca apa să fie redirecționată către râuri, în loc să alimenteze producătorii de culturi care consumă multă apă, cum ar fi migdalele, fisticul și nucile – care sunt adesea cultivate pentru export.

„La urma urmei, apa este mai importantă pentru pești decât pentru nuci”, spune Ben Zeiger, de 23 de ani care lucrează pe o barcă locală de pescuit sportiv.

Pescarii de somon așteaptă să primească compensații financiare din partea autorităților federale pentru interdicția de pescuit din acest an.

Dar prioritatea lor este reprezentată de eforturile de îmbunătățire a habitatelor somonilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Captcha *