Comisia Europeană alocă peste 3,6 miliarde de euro pentru 41 de proiecte de tehnologie curată de mare anvergură, care vor fi finanțate prin intermediul Fondului european pentru inovare, potrivit unui comunicat al Executivului.
Axate pe planul REPowerEU și pe eliminarea treptată a importurilor de combustibili fosili din Rusia în Europa, aceste proiecte acoperă o gamă largă de sectoare, cum ar fi cel al cimentului, al oțelului, al biocombustibililor avansați, al combustibililor sustenabili pentru aviație, al energiei eoliene și solare, precum și al hidrogenului regenerabil și al derivaților acestuia. Finanțarea va contribui la ecologizarea unor sectoare semnificative ale economiei europene, în special a celor care sunt dificil de decarbonizat.
Proiectele selectate sunt situate în 15 state membre ale UE: Austria, Belgia, Croația, Cehia, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Țările de Jos, Portugalia, Spania și Suedia, precum și Norvegia. Toate proiectele sprijinite vor intra în funcțiune înainte de 2030 și au potențialul de a evita 221 de milioane de tone de emisii de CO2 în primii 10 ani de funcționare.
Cele 41 de proiecte au fost selectate în urma celei de-a treia cereri de propuneri de proiecte la scară largă, care acoperă patru teme: decarbonizarea „generală”; „electrificarea industriei și hidrogenul”; „producția de tehnologie curată”; și „proiecte pilot de dimensiuni medii”.
Proiecte pe scurt
În cadrul subiectului „general” al decarbonizării: 8 proiecte în valoare de 1,4 miliarde de euro. Acestea includ 3 proiecte din rafinării și 5 proiecte din sectorul cimentului și al varului și sunt situate în Belgia, Croația, Germania, Grecia, Țările de Jos, Portugalia și Suedia.
La subiectul „electrificarea industriei și hidrogenul”: 13 proiecte în valoare de aproape 1,2 miliarde de euro. Acestea includ 6 proiecte privind producția de hidrogen din surse regenerabile, precum și 7 proiecte privind utilizarea hidrogenului în diferite sectoare: industria chimică, rafinării și siderurgie. Proiectele sunt localizate în Austria, Belgia, Franța, Germania, Olanda, Portugalia, Spania, Suedia și Norvegia.
În cadrul subiectului „producție de tehnologie curată”: 11 proiecte în valoare de aproape 800 de milioane de euro. Acestea includ 4 proiecte privind fabricarea de electrolizoare, 4 proiecte privind bateriile (inclusiv reciclarea) și 3 proiecte privind panourile și modulele fotovoltaice, situate în Belgia, Danemarca, Germania, Finlanda, Spania, Suedia și Norvegia.
În subiectul „proiecte pilot de dimensiuni medii”: 9 proiecte în valoare de 250 de milioane de euro. Acestea includ 2 proiecte privind energia eoliană, 2 privind energia oceanică, 2 privind produsele chimice și proiecte în sectorul sticlei, privind captarea carbonului și privind combustibilii electronici. Proiectele sunt localizate în Cehia, Danemarca, Franța, Germania, Irlanda, Italia, Țările de Jos, Spania și Norvegia.
Proiectele selectate au fost evaluate de experți independenți în funcție de cinci criterii de atribuire: capacitatea de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră în comparație cu tehnologiile tradiționale, nivelul de inovare, maturitatea operațională, financiară și tehnică, scalabilitatea și rentabilitatea. Pe lângă cele 41 de proiecte selectate astăzi pentru finanțare, alte proiecte promițătoare, dar insuficient de mature, vor beneficia de asistență pentru dezvoltarea de proiecte din partea Băncii Europene de Investiții. Acestea vor fi anunțate în al patrulea trimestru al anului 2023.
Proiectele selectate au fost evaluate de experți independenți în funcție de cinci criterii de atribuire: capacitatea de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră în comparație cu tehnologiile tradiționale, nivelul de inovare, maturitatea operațională, financiară și tehnică, scalabilitatea și rentabilitatea. Pe lângă cele 41 de proiecte selectate astăzi pentru finanțare, alte proiecte promițătoare, dar insuficient de mature, vor beneficia de asistență pentru dezvoltarea de proiecte din partea Băncii Europene de Investiții. Acestea vor fi anunțate în al patrulea trimestru al anului 2023. La sfârșitul anului, Comisia va lansa următoarea cerere de propuneri pentru proiecte de anvergură în cadrul Fondului pentru inovare, cu un buget majorat de 4 miliarde euro.
„Astăzi, Uniunea Europeană face o investiție fără precedent de 3,6 miliarde de euro în 41 de proiecte de tehnologie curată pe întreg continentul. Prin investiții în soluții inovatoare precum acestea, ne îndeplinim obiectivele de tranziție ecologică ale Europei, sprijinim industria noastră și aducem securitate energetică, siguranță și prosperitate generațiilor viitoare. Pentru că am pus un preț pe emisiile de carbon, Europa primește puterea de foc financiară suplimentară care permite aceste investiții transformatoare”, a spus Frans Timmermans, vicepreședinte executiv pentru „European Green Deal”.