Photo 16054614 / Diesel © Monkey Business Images | Dreamstime.com

UE a oprit săptămâna trecută importurile de produse petroliere din Rusia. Ar putea declanșa această mutare un nou val de inflație?

Uniunea Europeană a oprit săptămâna trecută importurile de produse petroliere din Rusia, în contextul în care blocul european se îndepărtează treptat de resursele rusești, potrivit WSJ.

Decizia a intrat în vigoare în weekend, după ce UE a interzis în decembrie importurile de petrol, iar în august importurile de cărbune. Totuși, mutarea asupra importurilor de produse petroliere ar putea produce câteva valuri în piață, generând provocări pentru cumpărători și profituri mari pentru rafinării.

Dacă ne uităm la interdicția aplicată pe importurile de petrol în decembrie, nu au existat ecouri foarte mari, întrucât petrolul rusesc care trebuie să ajungă în Europa a fost redirecționat către India și China. Acum, Rusia ar putea lua o decizie similară și pentru produsele petroliere, pe care le-ar putea vinde în schimb către America Latină și Africa.

Totuși, piața internațională nu pare la fel de pregătită pentru acest eveniment cum a fost pentru momentul în care UE a renunțat la petrolul rusesc, iar acest lucru este valabil mai ales în cazul motorinei. Aproape jumătate din motorina importată de Europa vine din Rusia, iar până acum mare parte din aceste volume nu au fost redirecționate către alte piețe.

Cu două săptămâni înainte ca embargoul pentru petrolul rusesc să intre în vigoare pe 5 decembrie, circa 50% din volumele destinate Europei erau deja redirecționate, ceea ce a atenuat impactul asupra pieței globale, respectiv asupra prețurilor.

Însă pentru embargoul pe produse petroliere, cu două săptămâni înainte ca acesta să intre în vigoare doar 10% din motorina destinată pieței din UE a fost redirecționată, conform unei analize Goldman Sachs.

Ziarul de business notează că această evoluție ar putea fi un semnal care arată că este mai dificil să găsești piețe noi pentru produse petroliere decât pentru petrol. Motorina rusească va trebui să călătorească mai mult pentru a ajunge la clienți.

Dacă în cazul petrolului rușii au folosit o flotă neoficială care transportă petrolul unor țări sancționate de Occident, precum Iranul, pentru produsele petroliere care ies din rafinării nu există o astfel de rețea.

Europa are nevoia ca produsele petroliere rusești să ajungă în alte piețe, astfel încât cantitatea disponibilă pe piețele internaționale să rămână la același nivel. În caz contrar, Europa s-ar putea confrunta cu un nou val de inflație alimentat de prețurile la energie.

Un procent de aproape 40% din autoturismele care circulă pe șoselele europene sunt alimentate de motorină, comparativ cu doar 10% în SUA. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Captcha *