Rata de reciclare a hârtiei și a ambalajelor ar putea crește cu aproape 50% în SUA dacă statele americane ar adopta legi prin care să-i facă pe producători responsabili de ce se întâmplă cu produsele lor la finalul ciclului de viață, conform unei analize citate de Bloomberg.
Legislația pentru responsabilitate extinsă a producătorului este comună în Europa și în Asia, însă în America este încă la început raportat la dimensiunea poluării din SUA.
Așa cum este și în România, o astfel de legislație le cere companiilor care pun pe piața ambalaje odată cu produsele lor, să finanțeze sau să intre într-o organizație care facilitează reciclarea acelor ambalaje, astfel încât să fie reciclată „în numele lor” o cantitate de ambalaje care reprezintă un anumit procent din totalul ambalajelor pe care compania respectivă le-a pus pe piață. În mod natural, acel procent este gândit pentru a crește odată ce companiile se obișnuiesc cu un astfel de sistem.
În 2021, statele americane Maine și Oregon au devenit primele din SUA care au aprobat astfel de legi referitoare la ambalajele de hârtie și la cele din plastic, iar statele Colorado și California au intrat pe această cale anul trecut.
Raportul a fost realizat de The Recycling Partnership, un ONG din SUA care cere o infrastructură mai bună și accesibilitate sporită pentru reciclare. Organizația a analizat impactul legislațiilor pentru responsabilitatea extinsă a producătorului în șapte jurisdicții diferite din lume.
Rezultatele arată că deși există diferențe, ratele de reciclare au crescut cu peste 60% în toate jurisdicțiile analizate, iar în cinci dintre acestea a crescut chiar cu peste 75%.
În Belgia și în Spania au fost observate cele mai mari diferențe, ratele de reciclare ajungând de la sub 10% la peste 80% datorită unei astfel de legislații.