Photo 81854207 © Theaphotography | Dreamstime.com

Strategia JPMorgan arată impactul pe Wall Street a legii americane privind clima

În cadrul diviziei de gestionare a activelor de la JPMorgan Chase & Co., un grup de capital privat este ocupat să se poziționeze pentru o schimbare seismică în politicile guvernamentale privind clima, scrie Bloomberg.

Formată la începutul anului trecut, echipa studiază acum detaliile Legii privind reducerea inflației (IRA) pentru a afla care sunt cele mai bune tehnologii curate pentru a beneficia de uriașul pachet de măsuri privind clima din SUA.

„Nivelul și durata stimulentelor sunt semnificative și extind cu adevărat domeniul de aplicare a ceea ce facem”, a declarat Tanya Barnes, co-lider al noii strategii a JPMorgan Asset Management. Ea și colegii ei doresc să investească o sumă inițială de 150 de milioane de dolari, deși angajamentul final ar putea fi multiplu față de această sumă. Firma a refuzat să comenteze mărimea strategiei de investiții în 2023.

JPMorgan nu răspunde doar la IRA, ci și la efectele sale în lanț în întreaga lume. Europa se grăbește acum să egaleze legea americană privind clima cu propriile măsuri. Iar China, care se mândrește deja cu cea mai mare capacitate instalată din lume în majoritatea lanțurilor valorice de energie curată, continuă să pompeze sume uriașe în această tehnologie. Pentru investitori, angajamentele politice reprezintă un moment crucial în istorie, iar cursa este acum deschisă pentru a obține un loc în fața grupului.

Barnes a declarat că echipa sa analizează îndeaproape tehnologiile care au potențialul de a reduce cererea de energie, motiv pentru care managerul de active a investit recent într-un start-up care ajută la reducerea intensității carbonului din mineritul cuprului. IRA ar putea, de asemenea, să stimuleze captarea carbonului, o tehnologie care nu a ajuns încă la scară pentru a deveni un model economic dovedit, a spus ea. Alte sectoare care primesc atenție din partea echipei lui Barnes includ așa-numitele companii solare comunitare care încearcă să extindă energia regenerabilă în locuri cu bariere de acces, cum ar fi comunitățile cu venituri mici și cele indigene.

În schimb, Europa s-a considerat mult timp un lider global în inițiativele ecologice, dar, în condițiile în care IRA este pe cale să injecteze 500 de miliarde de dolari în următorul deceniu în peisajul energiei curate din SUA, lucrurile s-ar putea schimba.

Acest lucru i-a determinat pe investitorii din Europa să își revizuiască portofoliile. Impax Asset Management Group Plc, unul dintre cei mai mari administratori de fonduri din lume, specializat în probleme de mediu, sociale și de guvernanță, a declarat luna trecută că explorează sectoare și acțiuni pe care altădată le evita, acum că IRA a făcut astfel de investiții atractive.

Barnes, care s-a alăturat JPMorgan anul trecut după ce a condus platforma de impact a Blackstone Inc., a declarat că navigarea prin politicile ecologice ale Europei înseamnă să înțelegem că aceasta „are un peisaj de reglementare mai larg” decât SUA. Transparența Uniunii Europene în ceea ce privește raportarea privind clima este o teză importantă pentru noi”, a spus ea.

Hugh Gimber, strateg de piață la nivel mondial la JPMorgan Asset Management, a declarat că IRA reprezintă „următorul nivel de presiune asupra factorilor de decizie politică din UE pentru a acționa”.

El estimează că SUA cheltuiesc în prezent 1,5% din PIB pentru climă, față de puțin peste 1% din PIB în UE. Potrivit acestuia, amploarea stimulentelor ecologice din SUA „induce o stare de urgență” în UE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Captcha *