Un restaurant londonez analizează dacă consumul de specii invazive, precum veverița cenușie, racul american de semnalizare și alge împletite japoneze, ar putea contribui la combaterea răspândirii acestora, însă oamenii de știință rămân sceptici, potrivit AFP.
Ideea din spatele mai multor „cluburi de cină cu specii invazive”, dintre care ultimul a fost servit marți la restaurantul Silo, din estul Londrei, este de a „populariza în mod creativ speciile care sunt dăunătoare pentru mediu”, a declarat pentru AFP bucătarul Douglas McMaster, care conduce localul.
Omniprezentele veverițe cenușii, racii americani și algele împletite japoneze sunt toate „forțe de distrugere” care afectează populațiile locale, dar toate sunt comestibile și „delicioase”, a adăugat el.
Invadatorii fac obiectul unui raport publicat recent sub egida ONU, care a dat naștere unor apeluri din partea experților de a se „trezi” în fața acestui „flagel”.
McMaster și-ar dori un lanț de aprovizionare legitim și ca această specie să devină „o resursă accesibilă” pentru bucătari.
Dar ideea „nu este de a populariza aceste specii invazive astfel încât să existe o cerere atât de mare încât să le permitem să devină și mai invazive”, a subliniat el.
„Ar fi un lucru teribil să se întâmple așa ceva”.
El speră, în schimb, să „readucă echilibrul în cadrul ecosistemului și apoi să nu le mai mâncăm”.
Scăpat de sub control
Dar experții se tem că remediul nu va face decât să agraveze problema.
„Consumul de specii alogene invazive nu este un lucru pe care l-aș încuraja”, a declarat pentru AFP Karim Vahed, profesor de entomologie la Universitatea din Derby.
În ceea ce privește racii Signal, care au fost importați în anii 1970 pentru consumul uman înainte de a scăpa pentru a coloniza cursurile de apă – în detrimentul racilor cu gheare albe – „există posibilitatea ca oamenii să îi introducă chiar ei înșiși dacă se gândesc că pot fi colectați ca hrană”.
Specimenele invazive transmit, de asemenea, o infecție fungică, „ciuma racilor”, la care speciile americane sunt imune.
Iar puținii lor prădători – vidre și heroni – sunt prea puțini pentru a le stăvili răspândirea.
„În acest moment, racul Signal se răspândește fără control”, a avertizat Vahed.
Racii nativi, mai mici, care au cunoscut un declin de 80-90%, sunt acum în pericol de dispariție.
Într-un mic pârâu care curge printr-un parc din Derby, în centrul Angliei, vizitatorii pot vedea cu ușurință roiurile de raci americani.
Unul dintre studenții lui Vahed a găsit acolo primul exemplar în urmă cu 16 ani, iar în cinci ani specia invazivă a înlocuit-o complet pe cea nativă.
Simpla prelevare a celor mai mari nu ajută la limitarea răspândirii.
„Nu faci decât să ajuți tinerii raci americani de semnal să supraviețuiască”, a explicat Vahed.
„Așa că îndepărtarea lor și mâncarea lor nu este o soluție”.
Un răspuns foarte uman
Imaginea este mai nuanțată în cazul algelor japonez, o plantă invazivă care poate fi consumată sau folosită pentru fabricarea berii.
„Ar putea fi o idee bună”, a declarat Karen Bacon, specialistă în combaterea nodurilor, care a găsit umor în „reacția foarte umană” de a gândi „această plantă cauzează o problemă, este comestibilă… hai să o mâncăm!”.
„Dar, pe de altă parte, există riscuri”, a adăugat profesorul, care lucrează la Universitatea din Galway, în vestul Irlandei.
Deranjarea plantei poate, de fapt, să-i sporească creșterea, a declarat pentru AFP, adăugând că orice proiect ar trebui să fie realizat cu experți „care înțeleg planta”.
„Există un anumit potențial acolo, dar trebuie făcut cu atenție”, a spus ea.