Photo 177027720 © telloimages | Dreamstime.com

Oamenii care lucrează tot timpul de acasă „reduc emisiile cu 54%” față de cei care lucrează la birou

Persoanele care lucrează tot timpul de la distanță produc mai puțin de jumătate din emisiile de gaze cu efect de seră ale celor care lucrează la birou, potrivit unui nou studiu, citat de The Guardian.

Potrivit studiului, se estimează că angajații din SUA care lucrează tot timpul de acasă își reduc emisiile cu 54%, în comparație cu cei care lucrează la birou. Însă lucrătorii hibrizi nu și-au redus emisiile atât de dramatic, potrivit cercetării publicate în Proceedings of the National Academy of Sciences.

O zi de lucru la distanță pe săptămână a redus emisiile cu doar 2%, deoarece economiile de energie realizate prin faptul că nu se află la birou au fost compensate de factori precum creșterea numărului de deplasări care nu implică naveta atunci când se lucrează de acasă. Lucrul de la distanță două sau patru zile pe săptămână a redus emisiile unei persoane cu până la 29% în comparație cu lucrătorii la fața locului.

Cercetătorii de la Universitatea Cornell și de la Microsoft au folosit mai multe seturi de date, inclusiv datele proprii ale angajaților Microsoft cu privire la comportamentele de navetă și de telemuncă, pentru a modela emisiile de gaze cu efect de seră preconizate ale lucrătorilor de la birou, ale lucrătorilor la distanță și ale lucrătorilor hibrizi din SUA, examinând cinci categorii de emisii, inclusiv consumul de energie la birou și la domiciliu.

Aceștia au constatat că tehnologia informatică și de comunicații are un impact neglijabil asupra amprentei de carbon la locul de muncă a indivizilor.

Principalele cauze ale reducerii emisiilor lucrătorilor la distanță au fost consumul mai redus de energie la birou, precum și reducerea emisiilor generate de deplasarea zilnică.

Printre beneficiile mai largi ale lucrului de acasă în ceea ce privește reducerea emisiilor se numără reducerea aglomerației de vehicule la orele de vârf în zonele în care se face naveta, ceea ce ar putea îmbunătăți economia de combustibil. Autorii au avertizat însă că munca de acasă trebuie planificată cu atenție pentru a obține beneficii în ceea ce privește reducerea emisiilor.

„Oamenii spun: „Lucrez de acasă, sunt net zero”. Acest lucru nu este adevărat”, a declarat coautorul Fengqi You de la Universitatea Cornell. „Beneficiul net al lucrului la distanță este pozitiv, dar o întrebare cheie este cât de pozitiv. Atunci când oamenii lucrează de la distanță, ei tind să cheltuiască mai multe emisii pentru activități sociale.”

Studiul a constatat că deplasările extraprofesionale ale lucrătorilor la distanță au crescut, aceștia conducând mai mult cu mașina și zburând mai mult cu avionul.

Pandemia Covid-19 a creat o revoluție a muncii de la distanță pentru mulți dintre cei care lucrează la birou. În SUA și în alte părți, mulți oameni s-au mutat din „zone de navetism cu densitate mare” – relativ aproape de marile orașe și birouri – în „zone de navetism cu densitate mică” mai rurale. Potrivit studiului, acest lucru ar putea duce la distanțe mai mari de naveta pentru lucrătorii hibrizi și la o amprentă de carbon mai mare din cauza utilizării sporite a vehiculelor private.

Autorii au declarat: „În timp ce munca la distanță prezintă un potențial de reducere a amprentei de carbon, este esențial să se ia în considerare cu atenție modelele de naveta, consumul de energie al clădirilor, deținerea de vehicule și călătoriile care nu sunt legate de navetă pentru a realiza pe deplin beneficiile sale de mediu.”

Deși constatările nu se aplică lucrătorilor din multe sectoare – un șofer de autobuz, de exemplu, nu poate lucra de acasă – ele oferă indicii privind modul în care angajatorii cu sediul la birou pot reduce emisiile companiei.

Ați spus că, deși constatările sunt specifice SUA, modelarea și tendințele sunt susceptibile de a fi reproduse în Europa și Japonia. El a făcut apel la companii să analizeze măsurile de eficiență energetică, reducerea numărului de angajați și utilizarea în comun a spațiilor de birouri. „Prin împărțirea spațiului de birouri reducem capacitatea și dimensiunea și reducem consumul de energie din birouri”, a spus el.

Studiul a constatat că IT-ul și comunicațiile reprezintă un procent mic din totalul emisiilor și, prin urmare, reducerea emisiilor ar trebui să se concentreze pe sursele regenerabile de energie pentru încălzirea și răcirea birourilor, precum și pe decarbonizarea deplasărilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Captcha *