Începutul lunii iulie a fost cea mai călduroasă săptămână înregistrată vreodată la nivelul întregii planete, potrivit Organizației Mondiale de Meteorologie. În acest an a avut loc deja cea mai călduroasă lună iunie înregistrată vreodată, a precizat organismul ONU, determinată de schimbările climatice și de primele etape ale unui model meteorologic El Niño, potrivit The Guardian.
Este cel mai recent dintr-o serie de recorduri la jumătatea unui an care a fost marcat de o secetă în Spania și de valuri de căldură violente în China, precum și în SUA.
„Lumea tocmai a avut cea mai călduroasă săptămână înregistrată vreodată, potrivit datelor preliminare”, a declarat OMM într-un comunicat, adăugând că temperaturile au depășit recorduri pe uscat și în oceane, cu „impact potențial devastator asupra ecosistemelor și mediului”.
„Ne aflăm pe un teritoriu neexplorat și ne putem aștepta să cadă și mai multe recorduri pe măsură ce El Niño se dezvoltă în continuare, iar aceste efecte se vor extinde până în 2024”, a declarat Christopher Hewitt, directorul serviciilor climatice ale OMM.
„Aceasta este o veste îngrijorătoare pentru planetă”.
Temperaturile globale de la suprafața mării au atins maxime recorduri pentru această perioadă a anului atât în mai, cât și în iunie, a spus Hewitt. „Nu este vorba doar de temperatura de suprafață, ci întregul ocean devine mai cald și absoarbe energie care va rămâne acolo pentru sute de ani.”
„Dacă oceanele se încălzesc în mod considerabil, acest lucru are un efect în lanț asupra atmosferei, asupra gheții marine și a gheții din întreaga lume”, a declarat Michael Sparrow, șeful programului de cercetare a climei mondiale din cadrul OMM.
Dar Sparrow a spus că efectele El Niño vor fi probabil resimțite mai acut mai târziu în cursul anului. „El Niño nu a început încă să se manifeste cu adevărat”, a spus el.
Serviciul european de monitorizare a climei Copernicus a declarat pentru agenția de știri AFP că datele sale au arătat, de asemenea, că săptămâna trecută va fi probabil cea mai caldă de la începutul înregistrărilor, în 1940.
Copernicus a declarat că datele sale au sugerat că joi este posibil să se fi înregistrat cea mai ridicată temperatură medie globală, după mai multe zile record la începutul săptămânii.
Decese cauzate de căldură
Temperaturile mai ridicate decât în mod normal cauzează, de asemenea, probleme de sănătate, de la insolație și deshidratare la stres cardiovascular.
Cercetările publicate luni au constatat că peste 61.000 de persoane au murit din cauza căldurii în timpul verii europene din 2022, care a bătut recorduri.
Majoritatea deceselor au fost ale persoanelor cu vârsta de peste 80 de ani, iar aproximativ 63% dintre cei care au murit din cauza căldurii au fost femei, potrivit cercetării publicate în revista Nature Medicine.
Experții spun că epuizarea și insolația cauzate de căldură vor deveni probabil tot mai frecvente pe măsură ce impactul schimbărilor climatice devine tot mai extrem.
Insolația este cea mai gravă boală legată de căldură și apare atunci când organismul își pierde capacitatea de a transpira.