Photo 33149488 © Steve Allen | Dreamstime.com

Saudi Aramco: Investițiile ESG amenință securitatea energetică

Un oficial de top al companiei Saudi Aramco a avertizat că o atenție sporită acordată climei subminează investițiile în petrol și gaze până la punctul în care reprezintă acum o amenințare la adresa securității energetice mondiale, potrivit Bloomberg.

Investițiile globale în tranziția energetică au atins 1.100 de miliarde de dolari în 2022, egalând pentru prima dată suma investită în producția de combustibili fosili, potrivit unei analize a BloombergNEF.

Suma reprezintă un salt de 31% față de 2021, dar este încă o fracțiune din ceea ce este necesar pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră suficient de mult pentru a evita încălzirea globală catastrofală.

Cu toate acestea, această schimbare stârnește îngrijorare în rândul directorilor de top din sectorul petrolier, care s-au grăbit în ultimele săptămâni să susțină că ar trebui să se investească mai mult în combustibili fosili, deoarece aceștia vor fi necesari în anii următori.

Amin Nasser, directorul general al Saudi Aramco, a declarat că presiunea tot mai mare pentru a limita noile investiții în petrol și gaze se bazează pe „ipoteze greșite”.

„Susținătorii narațiunii populare privind tranziția energetică zugrăvesc o imagine a unei lumi utopice în care alternativele sunt gata să înlocuiască petrolul și gazele aproape peste noapte”, a declarat el la Forumul pieței de capital saudite de la Riyadh.

„Dacă politicile bazate pe ESG sunt puse în aplicare cu o prejudecată automată împotriva tuturor proiectelor energetice convenționale, subinvestiția rezultată va avea implicații grave. Pentru economia globală. Pentru accesibilitatea energiei. Și pentru securitatea energetică.”

El a declarat că accentul pus pe criteriile de mediu, sociale și de guvernanță în investiții crește costul de capital pentru proiectele de petrol și gaze – percepute acum ca având un risc mai mare.

Comentariile sale le-au reluat pe cele făcute mai devreme duminică de Haitham Al-Ghais, secretarul general al OPEC, care a declarat că sectorul petrolului și gazelor naturale este afectat de „ani de subinvestiții cronice” și că are nevoie de 500 de miliarde de dolari anual până în 2045.

Acest lucru este în contradicție cu ceea ce majoritatea activiștilor pentru climă și unele organisme energetice importante spun că este necesar pentru a încetini încălzirea planetei.

Agenția Internațională a Energiei, care consiliază țările bogate, a cerut încetarea noilor investiții în combustibili fosili dacă se dorește ca lumea să neutralizeze emisiile de carbon până în 2050.

Lăsând la o parte ESG, investițiile în petrol și gaze tind să fie ciclice; acestea scad atunci când prețurile scad și au fost reduse de la prăbușirea prețului petrolului din 2014.

Invazia Rusiei în Ucraina a provocat o creștere a prețurilor anul trecut, în timp ce națiunile se străduiau să găsească noi surse de aprovizionare. Cu toate acestea, directorii din domeniul petrolului și gazelor se află acum în competiție pentru capital cu sursele regenerabile, cum ar fi energia solară la nivel de utilitate publică care, indiferent de beneficiile climatice, este acum mai ieftină decât energia convențională în SUA și este pe cale să crească.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Captcha *