Ineos, companie care livrează produse chimice, petrochimice și petroliere, a anunțat luni că a obținut o finanțare de 3,5 miliarde de euro pentru construcția și operarea „Project ONE”, denumit de companie „cel mai ecologic cracker din Europa” și capabil să funcționeze cu o amprentă de carbon zero dacă este alimentat cu hidrogen.
Cu o capacitate nominală anticipată de 1450 kt de etilenă pe an, fiind, de asemenea, cea mai mare investiție în sectorul chimic european din ultimii 20 de ani.
„Project ONE este o schimbare de joc pentru Europa. Acesta va aduce noi oportunități pentru clusterul chimic din Anvers, precum și va consolida rezistența întregului sector chimic european”, a declarat Jason Meers, CFO Ineos Project ONE.
Situat în Anvers, Project ONE constă într-un cracker care va transforma etanul în etilenă, o materie primă utilizată pentru aplicații precum materialele plastice, izolațiile, textilele și ambalajele, printre altele. Tehnologia folosită descompune moleculele mari în molecule mai mici la temperaturi foarte ridicate, utilizând de obicei cantități semnificative de energie din surse de combustibili fosili.
Potrivit Ineos, Project ONE va fi cel mai eficient loc de producție din Europa din punct de vedere energetic, cu o amprentă de carbon de trei ori mai mică decât cea a unui cracker european mediu cu abur și mai puțin de jumătate din cea a celor 10% cu cele mai bune performanțe din Europa.
În plus, uzina este construită pentru a putea funcționa în întregime cu hidrogen cu emisii reduse de carbon și cu spațiu pentru o instalație de captare a carbonului. Compania spune că, odată ce va fi disponibil suficient hidrogen cu emisii reduse de carbon, instalația va avea o amprentă de carbon zero.
Finanțarea anunțată astăzi include o datorie neacoperită de 1,5 miliarde de euro, facilități acoperite de 1,2 miliarde de euro de la agențiile de credit la export UKEF, Cesce și SACE, precum și o tranșă acoperită de 800 de milioane de euro. Tranzacția a fost susținută de un consorțiu format din 21 de bănci comerciale.
Ineos produce materiile prime și energia utilizate în viața de zi cu zi. De exemplu, conservarea alimentelor și a apei curate; construcția de turbine eoliene, panouri solare și alte tehnologii regenerabile; pentru construcția de vehicule și avioane mai ușoare și mai eficiente din punct de vedere al consumului de combustibil; pentru dispozitive și aplicații medicale; pentru îmbrăcăminte și articole de îmbrăcăminte; și pentru izolații și alte aplicații industriale și casnice.
Întreprinderile Ineos au pus în aplicare planurile și acțiunile necesare pentru a se asigura că vor conduce tranziția către o economie netă zero până cel târziu în 2050, rămânând în același timp profitabile și ținând pasul cu evoluția reglementărilor și a legislației. Ca parte a strategiei sale de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, compania declară că are un obiectiv larg răspândit de a trece la o economie mai circulară, în care materialele sunt reutilizate la maximum.