Photo 43461749 © Alireza Teimoury | Dreamstime.com

Reducerea treptată a combustibililor fosili este inevitabilă și esențială -președintele COP28

Reducerea treptată a combustibililor fosili este „inevitabilă”, a declarat președintele următorului summit al ONU privind clima, dar poate avea loc numai atunci când lumea își va spori capacitatea de energie regenerabilă, potrivit The Guardian.

Sultanul Al Jaber va găzdui în noiembrie, în Emiratele Arabe Unite, discuțiile cruciale privind clima, numite Cop28, în timp ce își va păstra rolul de șef al companiei petroliere naționale din EAU, Adnoc, care își mărește capacitatea de producție.

„Reducerea treptată a combustibililor fosili este inevitabilă și esențială – se va întâmpla”, a declarat Al Jaber, într-un interviu acordat publicației The Guardian. „Ceea ce încerc să spun este că nu poți deconecta lumea de la sistemul energetic actual înainte de a construi noul sistem energetic. Este o tranziție: tranzițiile nu se întâmplă peste noapte, tranziția necesită timp.”

Rolul dublu al lui Al Jaber a atras furia militanților, deși a fost susținut de guverne, inclusiv de SUA, Marea Britanie și UE. El a fost atacat după ce a părut să încerce să mute accentul discuțiilor de la eliminarea treptată a combustibililor fosili – o cerință cheie din partea a peste 80 de țări – la eliminarea treptată a emisiilor de combustibili fosili.

Al Jaber a declarat că a salutat această analiză. „Când am semnat pentru găzduirea COP, știam exact la ce ne angajăm. Nu cred că a existat vreodată o țară care să fi găzduit COP și care să nu fi fost supusă la acest tip de presiune sau de presiune din partea activiștilor și a mass-mediei, așa că asta face parte din joc”, a spus el.

„Examinarea ne face uneori să aprofundăm problemele, să înțelegem mai bine, să analizăm mai mult… pentru a trage concluzii mai bune. Nu am spus niciodată că am toate soluțiile sau că am toate răspunsurile.”

Joi, Al Jaber își va prezenta planul său pentru Cop28 în fața miniștrilor din aproximativ 40 de țări, inclusiv UE, Canada, China și grupul G20 al marilor economii în curs de dezvoltare, în cadrul unei reuniuni la Bruxelles.

Este probabil ca planul Cop28 să includă un obiectiv de triplare a producției globale de energie regenerabilă, pe care lumea dezvoltată și cea în curs de dezvoltare îl susțin. Bilanțul global, care reprezintă prima evaluare, de la Acordul de la Paris din 2015, a progreselor înregistrate de țări în ceea ce privește reducerea emisiilor, va fi, de asemenea, un punct central, însă Emiratele Arabe Unite au decis să nu „numească și să facă de rușine” țările care rămân în urmă.

De asemenea, se va pune un accent puternic pe „incluziunea” Cop28, cu planuri pentru o mai mare reprezentare a grupurilor de tineri, a societății civile, a populației indigene și a femeilor.

Cu toate acestea, o altă parte cheie probabilă a planului de joi ar putea fi mai controversată, și anume includerea companiilor producătoare de combustibili fosili în cadrul discuțiilor din cadrul Cop28. Unele companii producătoare de combustibili fosili au format o „alianță globală” care ar urma să se angajeze să acționeze în privința climei, inclusiv să treacă la emisii nete de gaze cu efect de seră zero.

Acest lucru se va baza probabil pe reducerea emisiilor provenite din producția lor și pe tehnologia de captare și stocare a carbonului. CSC este controversată, deoarece mulți oameni de știință și militanți consideră că este o distragere a atenției de la necesitatea de a opri extracția combustibililor fosili.

Al Jaber, care a vorbit în cadrul unei vizite la Londra înainte de finalizarea planului, nu a oferit detalii, dar a lăsat să se înțeleagă că firmele producătoare de combustibili fosili sunt esențiale pentru viziunea sa. „Ele [companiile de petrol și gaze] nu sunt văzute ca făcând parte din soluție – așa că trebuie să oprim această percepție”, a spus el. „Ele trebuie să fie invitate, trebuie să li se dea responsabilitatea și trebuie să fie trase la răspundere, printr-un aranjament de monitorizare adecvat”.

El s-a pronunțat în favoarea CSC, citând Grupul interguvernamental privind schimbările climatice, organismul celor mai importanți oameni de știință din lume în domeniul climei, care a declarat la începutul acestui an că CSC ar juca un rol mic în atingerea nivelului zero net. „Semnele sunt foarte clare: raportul IPCC spune că, pentru ca noi să ajungem la zero net până în 2050, CCS va juca un rol. De ce acceptăm cu toții raportul IPCC, cu excepția acestui punct?”, a întrebat el. „[Dar CCS] este doar un element dintr-o ecuație mult mai mare”.

Al Jaber a declarat că s-a angajat să fie „un Poli de transformare, un Poli de schimbare a jocului care va ajuta la corectarea cursului și un Poli care va oferi rezultate reale și realizabile prin acțiune și unitate”.

El a adăugat: „Să accelerăm această tranziție [către o eliminare treptată a combustibililor fosili] investind în reducerea emisiilor generate de sistemele energetice actuale, până la punctul în care să eliminăm complet aceste emisii, în timp ce creștem treptat investițiile în sursele de energie cu emisii zero de carbon sau în noul sistem energetic care constă în emisii zero. Acestea trebuie să se întâmple în paralel și trebuie să găsim în curând punctul în care ele converg.”

Al Jaber a țintit, de asemenea, guvernele care nu reușesc să „scape de toată birocrația din întreaga lume” care împiedică dezvoltarea energiei cu emisii reduse de carbon. El nu a vrut să nominalizeze Marea Britanie, unde normele de planificare interzic în continuare turbinele eoliene terestre, iar conexiunile slabe la rețea înseamnă că noile proiecte pot dura un deceniu până la punerea în funcțiune. Dar este familiarizat de mult timp cu piața britanică, unde Masdar – compania de energie regenerabilă din Emiratele Arabe Unite, al cărei co-fondator este – este implicată în mai multe proiecte eoliene offshore.

El a declarat: „În prezent, există locuri pe Pământ în care este nevoie de o veșnicie pentru a obține autorizații pentru activele de energie regenerabilă, între cinci și zece ani. Ce capital privat își va pune banii în așteptare timp de cinci ani pentru a obține autorizația? Trebuie să ne mișcăm rapid, trebuie să stimulăm prin politici, nu să facem din politici un obstacol sau o piedică”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Captcha *