râs linx

Populația de râși din Franța, pe cale de dispariție în maxim 30 de ani

Conservatorii avertizează că populațiș de feline mari din Europa este destinată să se prăbușească dacă nu se fac eforturi imediate pentru a proteja animalele, scrie The Guardian.

Cercetătorii estimează că în Franța există între 120 și 150 de râși adulți. Testele efectuate pe animale arată că diversitatea genetică a pisicilor este atât de scăzută încât acestea vor dispărea la nivel local în următorii 30 de ani, dacă nu se intervine urgent.

Din punct de vedere istoric, linxurile s-au răspândit în întreaga Eurasie, dar aceste animale evazive au fost supuse unei presiuni intense în multe țări din cauza pierderii habitatului, a înmulțirii, a braconajului și a coliziunilor în trafic.

În secolul al 18-lea, râșii au dispărut complet din Franța. În urma unui proiect de reintroducere în Elveția în anii 1970, unii râși euroasiatici au trecut granița în Franța și s-au restabilit în munții Jura. Dar populația nu a reușit să ajungă la un număr suficient de mare pentru a deveni stabilă.

Oamenii de știință de la Centrul Athenas, un centru de protecție a faunei sălbatice din estul Franței, au colectat 88 de mostre de ADN de la râși răniți, morți sau orfani între 2008 și 2020 și au reușit să analizeze 78 de mostre pentru a forma o imagine a sănătății genetice a populației. Pentru a evita supărarea animalelor, echipa nu a prelevat probe de la lincși sălbatici sănătoși.

Testele au relevat o lipsă alarmantă de diversitate genetică. Deși cercetătorii cred că în Franța există peste 120 de râși adulți, populația are un nivel de diversitate echivalent cu doar 38 de animale.

„Această populație a pierdut foarte multă diversitate genetică de când a fost reintrodusă în Elveția”, a declarat Nathen Huvier, unul dintre autorii studiului. „Dacă nu se reintroduce material genetic nou, această populație va dispărea, din nou, în mai puțin de 30 de ani”.

Scriind în Frontiers in Conservation Science, cercetătorii descriu cum ADN-ul de la lincși dezvăluie un nivel devastator de consangvinizare, fiind extrem de probabil ca două pisici care se împerechează să fie acum strâns legate între ele.

„O lipsă de diversitate genetică poate reduce fitness-ul indivizilor, poate genera boli și poate reduce capacitatea indivizilor de a se adapta la schimbările de mediu”, a declarat Huvier. O populație care prezenta aceste caracteristici „nu a fost capabilă să evolueze”, astfel încât a fost vulnerabilă la colaps, a adăugat el.

În calitate de prădător apex, linxul era o specie-cheie în ecosistemul local, a spus Huvier. O modalitate de a consolida diversitatea genetică a populației a fost de a introduce mai mulți lincși din grupuri mai sănătoase, cum ar fi cele din Elveția sau Germania. Dar astfel de proiecte de introducere sunt dificile din punct de vedere politic, a spus Huvier.

O altă abordare ar putea fi înlocuirea râșilor braconați și schimbul de pui de linx orfani care sunt îngrijiți în centre de salvare a animalelor sălbatice din diferite regiuni. În același timp, cercetătorii doresc o aplicare strictă a legilor privind braconajul și instalarea de indicatoare rutiere care să avertizeze șoferii cu privire la prezența râșilor, pentru a reduce numărul celor uciși de trafic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Captcha *