Comisia Europeană a aprobat, în conformitate cu normele UE, un ajutor de stat în valoare de 2,08 miliarde de euro pentru a sprijini producția de energie eoliană offshore în Franța, arată Executivul comunitar într-un comunicat.
Măsura va contribui la realizarea obiectivelor energetice și de mediu ale Franței, precum și a obiectivelor legate de Strategia UE privind energia regenerabilă offshore și de Green Deal-ul european.
Franța a notificat Comisiei intenția sa de a sprijini construcția și exploatarea unui parc eolian offshore plutitor în largul coastelor din sudul Bretaniei. Măsura de ajutor, care se va derula pe o perioadă de 20 de ani, începând cu exploatarea parcului eolian în 2028, va avea un buget total maxim de 2,08 miliarde de euro.
”Măsura adoptată astăzi permite Franței să își sporească capacitățile de producție offshore de energie regenerabilă, limitând în același timp posibilele denaturări ale concurenței pe piața unică. Aceasta va contribui la realizarea ambițiilor Strategiei UE privind energia regenerabilă offshore și a programului european Green Deal”, a declarat Margrethe Vestager, vicepreședinte executiv responsabil cu politica în domeniul concurenței.
Tehnologia eoliană offshore plutitoare se află într-un stadiu incipient în Franța; până în prezent au fost dezvoltate doar proiecte pilot de mici dimensiuni. Parcul eolian offshore plutitor sprijinit prin această măsură va fi primul proiect comercial de acest tip din Franța. Se preconizează că va avea o capacitate de 230-270 MW și că va genera 1 TWh de energie electrică regenerabilă pe an, pe o perioadă de 35 de ani.
Beneficiarul acestei măsuri va fi selectat printr-o licitație, în cadrul căreia ofertanții vor concura în principal pe baza valorii ajutorului pe MW de capacitate instalată. Se preconizează că beneficiarul va fi desemnat în al doilea semestru al anului 2023.
Ajutorul va fi acordat sub forma unei prime variabile lunare în cadrul modelului unui Contract pentru diferență cu două căi. Prima variabilă va fi calculată prin compararea unui preț de referință, stabilit în oferta de licitație a beneficiarului („pay as bid”), cu prețul de piață al energiei electrice. În cazul în care prețul pieței este mai mic decât prețul de referință, beneficiarul va avea dreptul să primească plăți egale cu diferența dintre cele două prețuri. Cu toate acestea, în cazul în care prețul pieței este mai mare decât prețul de referință, beneficiarul va trebui să plătească diferența dintre cele două prețuri autorităților franceze.
Potrivit sursei citate, măsura va ajuta Franța să își atingă obiectivul de a produce 33% din necesarul său de energie din surse regenerabile până în 2030. Se preconizează că sistemul va duce la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 430 000 de tone de dioxid de carbon pe an.