Starul Mikaela Shiffrin, alături de o sută alţi schiori internaţionali, a cerut Federaţiei Internaţionale de Schi (FIS) să îşi intensifice eforturile în favoarea mediului înconjurător și sustenabilității sportului, potrivit The Guardian.
Intitulată „Sportul nostru este în pericol”, o scrisoare adresată președintelui Federației Internaționale de Schi (FIS), Johan Eliasch, semnată de Shiffrin și de mulți alții, susține că eforturile actuale ale organismului în materie de durabilitate sunt „insuficiente”.
Citând anulări de curse din cauza lipsei de zăpadă, mai puține opțiuni de antrenament înainte de sezon „deoarece ghețarii se micșorează într-un ritm înspăimântător” și incapacitatea de a produce zăpadă artificială din cauza temperaturilor în creștere, „opinia publică despre schi se îndreaptă spre nejustificare”, se arată în scrisoare.
„De aceea, noi, în calitate de comunitate a sporturilor de iarnă, trebuie să preluăm conducerea în lupta împotriva schimbărilor climatice și să facem sportul nostru neutru din punct de vedere climatic cât mai curând posibil. Pentru a face acest lucru, avem nevoie de acțiuni organizaționale progresive.
„Aceasta este cea mai importantă cursă a noastră, haideți să o câștigăm împreună”, au spus ei.
Semnatarii scrisorii au cerut ca FIS să se angajeze să ajungă la un nivel net-zero pentru toate operațiunile și evenimentele până în 2035 sau înainte, să atingă reducerea emisiilor cu 50% până în 2030, să instaleze un departament de sustenabilitate și să garanteze o transparență totală.
Printre sugestiile lor, cei 142 de sportivi din asociația Protect Our Winters (POW) care au semnat scrisoarea au cerut ca sezonul Cupei Mondiale să fie mutat de la sfârșitul lunii noiembrie la sfârșitul lunii aprilie, spre deosebire de actualul sezon de schi alpin, care începe la Solden în octombrie.
De asemenea, ei au cerut să se facă un efort pentru a reduce emisiile de carbon prin crearea unui „calendar de curse rezonabil din punct de vedere geografic”, astfel încât traseul nord-american să se facă dintr-o singură dată, lucru care, potrivit lor, ar „reduce aproximativ 1.500 de tone de CO2”.