Photo 144543518 © Lorna Jane | Dreamstime.com

Poluarea aerului din Londra s-a ameliorat notabil de când mașinile poluante sunt taxate pentru a circula în centrul orașului – studiu

Poluarea aerului din Londra s-a ameliorat notabil de la înființarea și apoi extinderea zonei cu emisii foarte scăzute de noxe (Ulez) pentru autovehicule din centrul orașului, în urmă cu patru ani, potrivit unui studiu, anunță The Guardian.

Raportul întocmit de funcționarii de la Greater London Authority și Transport for London l-ar putea ajuta pe primarul Sadiq Khan să contracareze reacția politică față de iminenta extindere a acestei zone.

Raportul a fost revizuit de către Dr. Gary Fuller, expert în poluare urbană la Imperial College London. Acesta a calculat că, de la introducerea zonei, în urmă cu patru ani, emisiile de oxizi de azot toxici sau NOx, produse în special de motoarele diesel, sunt cu 23% mai mici în întreaga Londră, comparativ cu nivelul estimat dacă nu ar fi fost introdus sistemul, și cu 26% mai mici în interiorul zonei.

Utilizând aceeași măsurătoare, s-a calculat că emisiile de particule fine periculoase, sau PM2,5, sunt cu 19% mai mici decât ar fi fost dacă nu ar fi existat Ulez în limitele sale și cu 7% mai mici în întregul oraș.

Zona în care șoferii vehiculelor care nu respectă anumite standarde de emisii trebuie să plătească o taxă zilnică, în prezent de 12,5 lire sterline, a fost implementată pentru prima dată în centrul Londrei în aprilie 2019.

În octombrie 2021, aceasta a fost extinsă cu câțiva kilometri până la marginile șoselelor circulare de nord și de sud. La sfârșitul lunii august, granițele Ulez urmează să fie extinse din nou, acoperind toate cele 32 de cartiere londoneze.

O serie de parlamentari conservatori și unele consilii s-au opus noii extinderi, argumentând că locuitorii din cartierele periferice se bazează mai mult pe autovehicule pentru transport și că nu este corect să li se ceară celor care au modele mai vechi, care nu sunt conforme cu Ulez, să plătească pentru o modernizare.

Khan a insistat asupra faptului că prețul pentru sănătate și mediu al poluanților și al altor emisii justifică această acțiune, afirmând că noul raport a arătat că este „vital” să se extindă sistemul.

Raportul oferă dovezi că Ulez nu pare a fi, așa cum au avertizat unii critici, pur și simplu să împingă vehiculele să ocolească zona, întrucât pe drumurile de la graniță concentrațiile de dioxid de azot, unul dintre cei doi factori care contribuie la emisiile de NOx, au scăzut cu 19% până la 27% în comparație cu situația preconizată fără zonă.

Studiul include, de asemenea, cifre privind nivelurile absolute ale poluanților pe parcursul existenței zonei, dar acestea pot fi mai greu de analizat, având în vedere factorii externi, cum ar fi impactul Covid, care a dus la reducerea drastică a nivelului de trafic auto în centrul Londrei și, prin urmare, a emisiilor, pentru o perioadă.

În plus, nivelurile de emisii scăzuseră oricum înainte de crearea Ulez, pe măsură ce au apărut vehicule mai noi, mai puțin poluante, ceea ce înseamnă că nu toate reducerile pot fi atribuite acestei zone.

În ceea ce privește impactul expansiunii din 2021 în mod specific, raportul a afirmat că, în medie, în cadrul zonei au fost conduse cu 74.000 de vehicule puternic poluante mai puțin pe zi, ceea ce reprezintă o scădere de 60%.

Khan a declarat că dovezile privind eficiența zonei sunt „incontestabile”. El a spus: „Dar mai sunt încă multe de făcut. Aerul toxic este o chestiune de viață și de moarte, aproximativ 4.000 de decese în Londra fiind atribuite poluării aerului în 2019. De asemenea, blochează creșterea plămânilor copiilor și determină oamenii să dezvolte boli care le schimbă viața, cum ar fi cancerul, bolile pulmonare, demența și astmul.”

Fuller a declarat că dovezile pe care le-a analizat au arătat că atât Ulezul inițial, din centrul Londrei, cât și extinderea din 2021 au „adus îmbunătățiri măsurabile și susținute în ceea ce privește poluarea aerului cauzată de trafic”.

El a spus: „Mulți oameni se tem că traficul va devia pur și simplu în jurul zonelor cu emisii scăzute, înrăutățind poluarea aerului pentru cei care locuiesc la graniță. Cu toate acestea, datele din rețeaua de măsurare a poluării aerului din Londra au arătat că acest lucru nu s-a întâmplat. În schimb, dioxidul de azot de-a lungul drumurilor din Circulația de Nord și Circulația de Sud a înregistrat o îmbunătățire puternică.

„Multe orașe din Marea Britanie și din întreaga lume caută să urmeze exemplul Londrei. Sper că dovezile de aici vor îmbunătăți proiectarea unor proiecte similare la scară mai largă.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Captcha *