Deși oamenii sunt preocupați de încălzirea globală, un nou raport al Fondului Monetar Internațional arată că aceste preocupări nu se traduc neapărat în sprijin pentru politici ecologice, potrivit Bloomberg.
FMI a publicat rezultatele unui sondaj realizat de YouGov, care a inclus răspunsuri de la persoane din 28 de țări pentru a documenta relația dintre preocupările legate de mediu și eforturile de atenuare a schimbărilor climatice. Studiul a arătat că majoritatea oamenilor consideră schimbările climatice ca fiind o amenințare. Cu toate acestea, o serie de alți factori influențează faptul că oamenii vor susține sau nu politicile de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră. De exemplu, cercetătorii au concluzionat că o comunicare eficientă cu privire la impactul unei politici și la costurile asociate ar putea crește sprijinul pentru inițiativele privind schimbările climatice.
„Mai este un drum lung de parcurs pentru a menține încălzirea globală sub 1,5 – 2 grade față de perioada preindustrială”, a declarat Bo Li, director general adjunct al FMI, într-un comunicat. „Pentru a reduce acest decalaj vor fi necesare politici ambițioase și atent calibrate care să accelereze tranziția ecologică. Dar chiar și cele mai inteligente politici nu pot avea succes fără sprijinul publicului.”
Pentru realizarea raportului, compania de cercetare de piață YouGov a intervievat aproape 30.000 de persoane în perioada iulie-august pentru a le evalua opiniile cu privire la subiecte precum stabilirea prețului carbonului, reglementările și subvențiile pentru tehnologiile curate, precum și pentru energiile regenerabile. Raportul notează că, în această perioadă, prețurile ridicate la energie au fost în topul preferințelor multor respondenți.
Potrivit raportului, preocupările legate de corupție și de prețurile ridicate pot eroda sprijinul pentru politicile de atenuare a schimbărilor climatice. Prin urmare, cercetătorii au scris că guvernele trebuie să depună eforturi pentru „o comunicare clară și eficientă cu privire la eficacitatea politicilor și la compromisuri”.
Li a remarcat că studiul a constatat încă „mari lacune în ceea ce privește cunoștințele publicului” despre politicile și eforturile specifice fiecărei țări de reducere a emisiilor. De exemplu, mulți dintre respondenții la sondaj nu aveau nicio opinie cu privire la politicile privind schimbările climatice, ceea ce evidențiază necesitatea unei educații suplimentare.
Sondajul a concluzionat că femeile și persoanele cu un nivel de educație mai ridicat sunt mai susceptibile de a se preocupa de încălzirea globală. Respondenții au remarcat, de asemenea, un nivel ridicat de interes față de acordurile internaționale și acțiunile colective menite să reducă emisiile globale de carbon. Majoritatea persoanelor, atât din țările cu venituri mari, cât și din cele cu venituri mici, au fost de acord că toate țările ar trebui să finanțeze eforturile de combatere a creșterii temperaturilor.
„Scopul nostru este de a ajuta guvernele să sporească sprijinul pentru acțiuni ferme în domeniul climei, inclusiv măsuri comune transfrontaliere”, a declarat Li. „Trebuie să lucrăm împreună pentru a rezolva această amenințare existențială la adresa planetei noastre comune.”