Photo 88559822 © Aguina | Dreamstime.com

Polonia dă undă verde pentru prima centrală nucleară din țară

Polonia a emis un permis de mediu pentru prima centrală nucleară din țară, a anunțat vineri agenția de știri de stat PAP, citând-o pe Anna Moskwa, ministrul climei. Potrivit Direcției Generale pentru Protecția Mediului din Polonia (GDOS), construcția și funcționarea centralei nu vor afecta negativ mediul înconjurător, iar impactul acesteia va fi monitorizat, a relatat PAP, preluată de Euronews Green.

Proiectul nu va afecta în mod negativ zonele Natura 2000 și nu va contribui la deteriorarea habitatelor naturale, potrivit GDOS.

Direcția pentru protecția mediului a avut nevoie de mai mult de un an și jumătate pentru a analiza dovezile din raportul de impact asupra mediului și pentru a lua decizia de a emite autorizația.

Când va fi pus în funcțiune primul reactor nuclear din Polonia?
Varșovia intenționează să construiască prima sa centrală nucleară pe coasta baltică până în 2033. Construcția ar urma să înceapă în 2026 și se așteaptă ca aceasta să intre în funcțiune până în 2040.

„Aceasta este o piatră de hotar în implementarea unei investiții care este crucială din punct de vedere al securității energetice”, a declarat Moskwa, citat de Agerpres.

Polonia a deliberat asupra introducerii energiei nucleare încă din 2005, o serie de obstacole financiare și politice întârziind procesul. Guvernul speră că această sursă de energie curată va permite țării să renunțe la cărbune, care asigură în prezent 69% din energia electrică.

Programul polonez de energie nucleară prevede construirea a până la șase reactoare în două sau trei locații, care ar genera între 6 și 9 gigawați de energie. Această cantitate este suficientă pentru a alimenta aproape 8 milioane de locuințe.

Polonia va trece de la cărbune la energie nucleară
Polonia este, de asemenea, una dintre cele câteva țări care vor primi ajutor financiar din partea SUA pentru noile tehnologii nucleare.

În cadrul „Proiectului Phoenix”, se intenționează construirea de mici reactoare modulare în întreaga țară. Aceasta este încă o tehnologie emergentă și a fost folosită în principal în proiecte pilot.

Cu toate acestea, progresele recente și impactul crizei energetice au stârnit interesul și sprijinul politic pentru energia nucleară în întreaga Europă.

Alături de Cehia și Slovacia, în Polonia se vor efectua studii de fezabilitate pentru transformarea centralelor electrice pe cărbune în vederea utilizării acestei noi tehnologii nucleare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Captcha *