Marile companii petroliere și de gaze din Uniunea Europeană vor trebui să contribuie la stocarea dioxidului de carbon în subteran, în conformitate cu normele istorice propuse de executivul blocului comunitar, scrie Bloomberg.
Captarea și stocarea dioxidului de carbon a fost desemnată ca fiind una dintre cele opt tehnologii strategice, alături de panourile solare și pompele de căldură, în cadrul Actului Net Zero Industry Act al UE, un plan de încurajare a industriilor tehnologice ecologice.
Planurile stabilesc obiectivul de a injecta anual 50 de milioane de tone de dioxid de carbon în situri de stocare geologică până în 2030. Aceasta reprezintă o creștere de 66% față de ceea ce este planificat în prezent în regiune, potrivit organizației non-profit pentru climă Clean Air Task Force. În mod crucial, companiile de petrol și gaze vor trebui să contribuie la acest obiectiv, pe baza combustibilului pe care îl produc între 2020 și 2023, conform normelor propuse.
„A pune responsabilitatea de a se ocupa de emisii pe seama celor mai mari emițători este un pas fantastic”, a declarat Eadbhard Pernot, manager de politici pentru captarea carbonului în cadrul CATF. „Producătorii de petrol și gaze au tehnologia și resursele necesare pentru a readuce CO2 în sol în mod permanent. Este timpul ca aceștia să facă un pas înainte și să își asume responsabilitatea de a permite accesul la stocarea CO2 în Europa.”
În pofida îngrijorărilor ecologiștilor care consideră captarea și stocarea carbonului drept o soluție problematică ce permite companiilor producătoare de combustibili fosili să continue să polueze, UE a declarat în repetate rânduri că este o parte esențială a planurilor sale de a ajunge la emisii nete zero până în 2050. Acest lucru se datorează faptului că unele sectoare mari consumatoare de energie nu vor fi încă lipsite de emisii și vor trebui să stocheze CO2 produs în subteran.
UE stabilește un preț pentru emisiile de dioxid de carbon, iar în acest an costul unei tone de CO2 a depășit 100 de euro. Acest lucru reprezintă un stimulent pentru ca industriile să capteze CO2.
CATF a declarat că obiectivul de 50 de milioane de tone reprezintă aproximativ 10% din emisiile industriale din blocul comunitar. Până în 2050, blocul ar putea avea nevoie să capteze 550 de milioane de tone anual pentru a-și atinge obiectivele de zero emisii nete. În Europa, doar aproximativ 1,7 milioane de tone de CO2 sunt stocate în fiecare an, ambele situri fiind în Norvegia, potrivit Bellona, un ONG de mediu.
Statele membre vor trebui să pună la dispoziție date privind locurile în care pot fi autorizate siturile de stocare a CO2. Câmpurile vechi de gaze și petrol sunt exemple de locuri unde industria ar putea stoca carbonul.