Germania și alte șase națiuni din Uniunea Europeană se opune încercărilor Franței de a considera hidrogenul produs cu ajutorul energiei nucleare ca fiind regenerabil, un câmp de luptă important în tranziția blocului comunicat către neutralitatea climatică, notează Bloomberg.
Țările – printre care se numără și Spania, Portugalia, Austria, Danemarca, Irlanda și Luxemburg – au declarat că hidrogenul produs cu ajutorul energiei nucleare nu ar trebui să fie luat în considerare pentru atingerea obiectivelor UE privind energia regenerabilă pentru 2030, potrivit unei scrisori consultate de Bloomberg. Franța a făcut presiuni pentru obținerea acestei cote.
Negociatorii UE doresc să încheie negocierile privind creșterea ponderii energiei regenerabile până la 45% până în 2030 în cursul acestei luni, dar discuțiile s-au împotmolit în mai multe chestiuni, inclusiv dacă hidrogenul produs cu ajutorul tehnologiei nucleare ar trebui considerat regenerabil.
„Luarea în considerare a hidrogenului și a combustibililor cu emisii reduse de dioxid de carbon în cadrul obiectivelor privind sursele de energie regenerabilă pentru 2030 ar diminua ambiția și ar încetini implementarea surselor regenerabile de energie”, se arată în scrisoarea adresată lui Frans Timmermans, responsabilul UE pentru climă, și lui Kadri Simson, comisarul pentru energie. La rândul său, acest lucru „ar pune în pericol realizarea obiectivelor climatice, inclusiv al Acordului de la Paris”.
Energia nucleară a devenit un punct central al dezbaterii intense privind modul în care UE ar trebui să își decarbonizeze economia, scăpând în același timp de dependența de combustibilii fosili din Rusia. Susținătorii acesteia susțin că este o tehnologie fără emisii, care oferă, de asemenea, o sursă stabilă de energie – lucru cu care se luptă energia solară și eoliană.
Luna trecută, Comisia, ramura executivă a blocului comunitar, a stabilit reguli pentru producția de hidrogen verde, acordând anumite derogări țărilor care dispun de un mix energetic cu emisii reduse de dioxid de carbon – de fapt, nuclear. Dezbaterea a avut însă efecte în alte domenii ale politicii UE, cum ar fi recentul plan industrial pentru tehnologii curate, care a omis energia nucleară de pe lista principală a sectoarelor vizate.