Guvernul din Uruguay a anunțat că a pus capăt crizei de apă din capitală și din zonele învecinate, după ce o secetă record a dus la limita aprovizionării cu apă potabilă a țării, transmite AFP.
Guvernul a impus măsuri de urgență în luna iunie, deoarece rezervoarele de apă dulce au secat în cea mai gravă penurie de apă din țară de la începutul înregistrărilor, în urmă cu șapte decenii.
Criza a scos în evidență episoadele tot mai frecvente de stres hidric cu care se confruntă orașele, pe măsură ce schimbările climatice sporesc gravitatea și incidența secetelor în întreaga lume.
Președintele Luis Lacalle Pou a declarat că precipitațiile recente au îmbunătățit aprovizionarea cu apă a orașului Montevideo, în care locuiesc 1,8 milioane de persoane – mai mult de jumătate din populația acestei țări mici.
El a declarat jurnaliștilor că actuala calitate și aprovizionare cu apă este „foarte bună”.
Compania de apă de stat OSE a început în aprilie să amestece apă salmastră din estuarul Rio de Plata în alimentarea cu apă potabilă, în timp ce rezervorul de apă dulce Paso Severino pentru această zonă se afla la un procent din capacitate.
Locuitorii din capitală și din zonele învecinate – obișnuiți de obicei să bea apă de bună calitate de la robinet – au apelat în masă la apă îmbuteliată pentru a bea și a găti.
În luna mai, guvernul a început să crească progresiv nivelurile de sodiu și clorură permise în apa potabilă.
De asemenea, au crescut și nivelurile de trihalometani – compuși chimici care se formează atunci când apa este dezinfectată cu clor, care pot fi dăunători dacă sunt consumați timp de zeci de ani.
Guvernul a declarat că apa de la robinet este sigură, dar a recomandat femeilor însărcinate și persoanelor bolnave să nu o bea.
Potrivit ultimelor date oficiale din 22 august, după câteva ploi torențiale, rezervorul Paso Severino își revenise, fiind atinsă mai mult de jumătate din capacitatea sa de 67 de milioane de metri cubi.
De asemenea, nivelurile de sodiu și clorură reveniseră la limitele permise de lege.
Un decret de urgență emis în iunie a permis guvernului să finanțeze doi litri de apă minerală pe zi pentru peste 500.000 de persoane și să scutească de taxe apa îmbuteliată.
De asemenea, a permis construirea unui nou baraj și a unor conducte pentru a transfera apa de la un râu la altul.
Președintele a estimat cheltuieli de „aproape 70 de milioane de dolari” pentru a atenua criza.