Photo 149028388 © Darren4155 | Dreamstime.com

Investitorii și băncile resping planul UE de relaxare a normelor de raportare privind dezvoltarea durabilă

O coaliție de grupuri de investiții și de investiții sustenabile – inclusiv Eurosif, PRI, IIGCC, EFAMA, UNEP FI – alături de peste 90 de administratori de active solicită Comisiei Europene să reconsidere modificările propuse recent la Standardele europene de raportare pentru dezvoltare durabilă (ESRS), care ar ușura mai multe aspecte ale viitoarei Directive UE privind raportarea durabilă a întreprinderilor (CSRD), scrie ESG Today.

Potrivit declarației comune, modificările ar avea un impact asupra capacității investitorilor de a obține informații legate de sustenabilitate necesare pentru luarea deciziilor de investiții, pe lângă faptul că ar reduce capacitatea acestora de a îndeplini propriile cerințe de raportare, inclusiv cele prevăzute de Regulamentul UE privind publicarea de informații privind finanțarea durabilă (SFDR).

„Abordarea propusă ar limita accesul investitorilor la informațiile coerente, comparabile și fiabile necesare pentru a fundamenta deciziile și a aloca capitalul în conformitate cu obiectivele de sustenabilitate, inclusiv cele ale „Dealului verde european”, ale Strategiei UE privind biodiversitatea pentru 2030 și ale Legii UE privind clima.”

Răspunsul asociației bancare AFME, detaliat mai jos, a exprimat preocupări similare.

CSRD, care este pe cale să înceapă să se aplice de la începutul anului 2024, se dorește a fi o actualizare majoră a Directivei privind raportarea nefinanciară (NFRD) din 2014, actualul cadru de raportare pentru sustenabilitate al UE. Noile norme vor extinde în mod semnificativ numărul de companii care trebuie să furnizeze informații privind sustenabilitatea, ajungând la peste 50 000, de la aproximativ 12 000 în prezent, și vor introduce cerințe de raportare mai detaliate privind impactul companiilor asupra mediului, drepturile omului și standardele sociale, precum și riscurile legate de sustenabilitate.

Grupul consultativ european pentru raportarea financiară (EFRAG) a fost mandatat de Comisia Europeană în iunie 2020 să pregătească noile standarde UE de raportare privind sustenabilitatea, iar în noiembrie 2022, EFRAG a prezentat proiectul final al ESRS.

În urma prezentării EFRAG, Comisia Europeană a organizat consultări cu autoritățile de reglementare și cu grupurile de finanțare sustenabilă din statele membre, care, potrivit Comisiei, au ridicat unele îngrijorări cu privire la „natura provocatoare” a unora dintre cerințele de raportare. În iunie 2023, Comisia UE a publicat o serie de propuneri de modificare a ESRS, ușurând mai multe dintre cerințele de raportare. Una dintre modificările cheie a fost propunerea ca toate cerințele de publicare, cu excepția unui set de informații generale, să facă obiectul unor evaluări ale relevanței, permițând efectiv companiilor să se concentreze în raportarea lor pe factorii de sustenabilitate pe care îi consideră importanți pentru afacerile lor.

Una dintre principalele preocupări ale declarației investitorilor este faptul că proiectul de propuneri permite, totuși, de asemenea, divulgarea voluntară de către companii a motivelor pentru care anumite subiecte au fost considerate sau nu semnificative.

În cele din urmă, potrivit declarației, ar fi de competența întreprinderilor, cu sprijinul consultanților și consilierilor lor, să stabilească ce este și ce nu este important de raportat.

Printre elementele specifice solicitate în declarație se numără menținerea obligativității informațiilor cheie privind clima, inclusiv emisiile din Domeniile 1, 2 și 3, și planurile de tranziție, asigurarea obligativității raportării elementelor relevante pentru cerințele de reglementare pentru investitori, cum ar fi raportarea SFDR, solicitarea de explicații privind motivele pentru care subiectele de sustenabilitate sunt considerate neimportante și reexaminarea caracterului opțional al informațiilor privind forța de muncă proprie pentru persoanele care nu sunt angajați și planurile de tranziție privind biodiversitatea. De asemenea, investitorii solicită UE să asigure cea mai mare interoperabilitate posibilă cu standardele ISSB și GRI.

Directorul executiv al Eurosif, Aleksandra Palinska, a declarat: „Primul set de standarde europene de raportare privind dezvoltarea durabilă, așa cum a fost publicat de Comisia Europeană la 9 iunie, nu răspunde nevoilor investitorilor și riscă să submineze punerea în aplicare eficientă a cadrului de reglementare al UE privind finanțarea durabilă. Comisiei Europene i se oferă acum o ultimă ocazie de a-și corecta cursul și de a găsi un compromis care să reflecte cu adevărat toate nevoile industriei și ale părților interesate și care să corespundă mai bine ambiției obiectivelor de neutralitate climatică ale UE și a programului „Green Deal” al UE.”

În propriul său răspuns la propunerile de joi, grupul bancar european și mondial Asociația pentru Piețe Financiare din Europa (AFME) și-a exprimat preocupări similare, în special în ceea ce privește efectul modificărilor aduse normelor ESRS asupra capacității băncilor de a-și îndeplini propriile cerințe de raportare legate de sustenabilitate.

În răspunsul său, AFME a declarat:

„În conformitate cu proiectul revizuit al ESRS, o întreprindere poate decide să omită astfel de puncte de date dacă apreciază că informațiile nu sunt semnificative. În cazul în care sunt omise, astfel de informații sunt raportate implicit ca fiind „nesemnificative pentru întreprindere” și nu există nicio obligație pentru întreprinderi de a explica de ce un subiect a fost considerat nesemnificativ.

„Cu toate acestea, aceste puncte de date sunt obligatorii pentru informațiile proprii ale instituțiilor financiare și trebuie să fie incluse în raportările din cadrul Pilonului 3 și SFDR, chiar dacă societățile pe care le finanțează au considerat că aceste informații nu sunt materiale.”

Scrisoarea AFME a solicitat Comisiei și autorităților de reglementare să ofere o soluție care să le ajute să își îndeplinească propriile obligații de raportare în cazurile în care companiile au putut omite informații relevante, precum și alte clarificări în alte domenii în care normele propuse par să intre în conflict cu capacitatea lor de a aduna informațiile necesare pentru publicare, pe lângă faptul că face apel, de asemenea, la o interoperabilitate puternică cu standardele ISSB.

Oliver Moullin, directorul general al AFME pentru finanțe sustenabile, a declarat

„Pentru a se asigura că instituțiile financiare pot respecta în mod eficient cerințele de raportare, este esențial ca Comisia să ofere o soluție care să le permită să raporteze în mod eficient în cazul în care parametrii relevanți au fost omisi de către contrapartidele lor, deoarece nu au fost evaluați ca fiind importanți.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Captcha *