Primul proiect al Tratatului global privind materialele plastice a fost publicat de UNEP (Programul Națiunilor Unite pentru Mediu) și include obiective de reducere, reutilizare, refolosire și reparare, scrie Circular Online.
„Primul draft de text al instrumentului internațional obligatoriu din punct de vedere juridic privind poluarea cu plastic, inclusiv în mediul marin” a fost publicat săptămâna aceasta (4 septembrie) de către UNEP.
Reacționând la această știre, Steve Hynd, directorul de politici al City to Sea, a declarat: „Acesta este un potențial schimbător de joc și o zi istorică în campania noastră globală împotriva poluării cu plastic. Prin integrarea obiectivelor de reutilizare, guvernele pot oferi sectorului privat încrederea de care are nevoie pentru a trece la sistemele existente de reumplere și reutilizare, dar și pentru a investi în cercetarea necesară pentru a integra reutilizarea ambalajelor.
În iunie, după o rundă de discuții la Paris în cadrul tratatului ONU privind plasticul, țările participante au convenit să elaboreze un prim proiect de acord privind poluarea cu plastic până în noiembrie 2023.
Între 29 mai și 2 iunie, peste 1.700 de participanți la Paris – peste 700 de delegați din 169 de state membre și 900 de observatori din partea ONG-urilor (organizații neguvernamentale) – au asistat la sesiunea găzduită de Franța la sediul Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) din Paris. Cea de-a doua sesiune urmează INC-1, care a avut loc la Punta del Este, în Uruguay, în noiembrie 2022.
În iulie, vicepreședintele Parlamentului European, ONG-uri, oameni de știință și 35 de eurodeputați au semnat o scrisoare deschisă prin care cer un tratat „ambițios și obligatoriu din punct de vedere juridic” privind materialele plastice. Semnatarii au cerut, de asemenea, corporațiilor să înceapă să-și măsoare amprenta de plastic.