În Marea Britanie, 60% dintre companiile participante la un sondaj consideră că economia circulară este importantă, potrivit unui nou studiu realizat de Biffa. Cu toate acestea, pentru 36% dintre respondenți, costul perceput a fost cea mai mare barieră în calea creșterii sustenabilității, relatează Circular Online.
21% dintre companiile intervievate din Regatul Unit nu erau siguri dacă participă sau nu la economia circulară, confuzia crescând la 30% în rândul IMM-urilor.
Potrivit unui nou studiu realizat de firma de gestionare a deșeurilor Biffa în urma unui sondaj realizat de YouGov, „durabilitatea” se află pe ultimul loc pe lista de priorități a factorilor de decizie din Marea Britanie, după „eficiența costurilor”, pe primul loc, urmată de „creșterea veniturilor”.
În timp ce 36% dintre companii au declarat că „costurile” reprezintă cea mai mare barieră în calea sustenabilității, 38% au căutat „stimulente financiare” pentru a deveni mai sustenabile pe măsură ce se dezvoltă. Respondenții au declarat că lipsa „infrastructurii” și a „timpului” (23%) au împiedicat, de asemenea, eforturile de mediu.
Comentând rezultatele, Maxine Mayhew, Chief Operating Officer, Biffa, a declarat: „Cercetarea noastră pune în lumină concepția greșită conform căreia practicile de afaceri durabile sunt mai costisitoare. Acest lucru ar putea împiedica întreprinderile să facă primii pași pe calea sustenabilității.
„Instalarea de panouri solare și electrificarea vehiculelor de companie necesită investiții serioase și este un cost prohibitiv pentru mulți în acest climat economic. Cu toate acestea, definirea unei strategii de sustenabilitate care să funcționeze în limitele resurselor disponibile va asigura că întreprinderile își asumă doar ceea ce pot gestiona.
„Practicile de afaceri durabile pot fi o oportunitate comercială. Oricare ar fi investiția, aceasta poate oferi potențial un randament. Din punct de vedere al creșterii, întreprinderile atrag talente și o clientelă mai eco-conștiente.”
Potrivit cercetării Biffa, 74% dintre factorii de decizie din industria prelucrătoare și 66% dintre cei din domeniul construcțiilor apreciază cel mai mult economia circulară. Ambele industrii – alături de industria ospitalității și a timpului liber și a comerțului cu amănuntul – participă în grade similare (64%).
Conform cercetării, factorii de decizie de nivel înalt din marii producători (76%), din întreprinderile mijlocii din domeniul construcțiilor (68%) și cei care lucrează în întreprinderile mici din domeniul ospitalității și al petrecerii timpului liber (62%) sunt de acord că afacerea lor face parte din economia circulară.