Nevoia de a accelera investițiile în sustenabilitate a determinat mai multe grupuri bancare și companii să emită obligațiuni verzi, un produs financiar care le permite să atragă finanțare de pe piețele de capital exclusiv pentru dezvoltarea unor proiecte „verzi”, fie că vorbim de energie regenerabilă, agricultură, soluții inteligente de mobilitate, reciclare sau educație.
2022 ne-a arătat adevăratul preț pe care-l plătim atunci când cumpărăm gaze rusești. Dintr-o dată, unul dintre cei mai mari importatori mondiali de gaze naturale a înțeles că trebuie să găsească o alternativă constantă, iar asta cât mai repede.
Interesul pentru dezvoltarea resurselor energetice regenerabile a crescut exponențial odată cu izbucnirea războiului din Ucraina, însă un efect pervers a fost și că tot mai multe state cu economii puternice s-au concentrat mai degrabă pe a identifica noi furnizori de energie fosilă. Reflexul a fost firesc în încercarea de a asigura continuitatea industriei și activității economice.
Un cec în alb pentru viitor
Totuși, în ciuda șocului, tot mai mulți factori de decizie aleg să privească dincolo de planul imediat și să prioritizeze și dezvoltarea sectorului verde. Astfel de investiții, însă, ajung să se „bată” pe aceleași surse de finanțare folosite în comerțul tradițional cu resurse fosile.
O soluție vine însă din decizia tot mai multor companii mari să-și folosească brandurile, activele și ratingurile pentru a obține finanțare destinată exclusiv proiectelor sustenabile. „Obligațiunile verzi” (green bonds) creează o punte extrem de utilă în acest sens. Practic, o companie, indiferent de domeniul în care activează, își pune la bătaie numele, experiența și activele pentru a garanta aceste titluri verzi. Investitorii beneficiază astfel de același nivel de siguranță, dar și de randamentul pe care le-ar aduce obligațiunile tradiționale emise de compania respectivă.
La celălalt capăt, un domeniu încă tânăr și, din cauza aceasta, considerat uneori riscant de investitori, găsește finanțare la dobânzi corecte, mai scăzute decât ar găsi pe cont propriu pe piața de capital.
Cine a vândut obligațiuni verzi în România
Primele obligațiuni au fost lansate în România de dezvoltatorul imobiliar Impact Developer&Contractor, care a emis primele sale obligațiuni în martie 2021. Compania a fost înființată în 1991 cu numele Impact SA și, cinci ani mai târziu, a devenit prima companie imobiliară listată la Bursa de Valori București (BVB). Impact a atras astfel 6,6 milioane de euro de pe BVB. Banii au fost folosiți pentru finanțarea unor proiecte rezidențiale ce urmau a fi construite în 2021 și 2022, care să respecte principiile construcțiilor verzi, gestionării durabile a apei și a apelor uzate, să folosească energie regenerabilă și transport curat, a transmis compania.
Apoi, în mai 2021, Raiffeisen Bank a plasat titluri în valoare de 400,6 milioane de lei pe BVB. O lună mai târziu, Raiffeisen a lansat o nouă rundă de obligațiuni verzi, de data aceasta în valoare de 1,2 miliarde de lei.
În octombrie 2021, și BCR a atras 500 de milioane de lei de pe BVB printr-o emisiune de obligațiuni verzi, care au primit rating de BBB+ (recomandat investițiilor pe termen lung) de la agenția de evaluare financiară Fitch.
O lună mai târziu, în noiembrie 2021, Autonom Services, furnizor de servicii de mobilitate, a plasat cu succes obligațiuni verzi în valoare de 48,03 milioane de euro pe BVB. Autonom, cel mai mare jucător independent pe segmentul de leasing operațional și rent-a-car din România, a folosit finanțarea obținută astfel pentru a achiziționarea de vehicule noi, în concordanță cu obiectivele de decarbonizare ale sectoarelor de transport și corporative din țările UE.
„Compania a dezvoltat o strategie și un cadru de sustenabilitate cu o țintă de performanță de reducere cu 25% a intensității emisiei de carbon a flotei companiei până în 2025 față de valoarea de referință din 2020 și cu 51% până în 2030”, a transmis Autonom.
Anul acesta, emisiunile de obligațiuni verzi pe BVB au continuat. Raiffeisen Bank a plasat titluri în valoare de 702 milioane de lei în iunie, iar finanțarea va fi folosită pentru dezvoltarea unor proiecte care includ „clădiri verzi, proiecte de energie regenerabilă, de eficiență energetică, transport și agricultură ecologice, proiecte de prevenire și control al poluării, economie circulară, administrarea durabilă a resurselor de apă, dar și proiecte sociale – acces la servicii esențiale de sănătate, educație si infrastructură, locuințe accesibile și finanțarea întreprinderilor mici și mijlocii din regiuni subdezvoltate la nivel național”, a transmis grupul.
Tot în iunie 2022, BCR a plasat obligațiuni verzi în valoare de 525 de milioane de lei la BVB. Banii sunt destinați investițiilor „cu scopul de a genera dezvoltare economică durabilă, de a încuraja comportamentele responsabile față de mediu și de a reduce inegalitățile sociale”, a transmis BCR.
Ambele emisiuni au atras investitori de calibru. Atât Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) cât și International Finance Corporation (IFC) au cumpărat obligațiuni verzi de la Raiffeisen și BCR.
There is 1 comment