Foto: Moncler

Moncler a investit 10 mil. euro pentru extinderea fabricii de la Bacău „în concordanță cu standardele de diminuare a impactului asupra mediului”

Brandul italian de modă Moncler a finalizat extinderea fabricii din Bacău, o investiție de 10 milioane de euro, care presupune inclusiv dotarea cu o nouă tehnică de fabricație inspirată din filosofia Lean Manufacturing, axată pe eficiență, reducerea deșeurilor și optimizarea continuă a proceselor de producție, a anunțat compania într-un comunicat de presă.

Trebuie subliniat că grija pentru mediu exprimată aici de Moncler se referă strict la tipuri de impact direct, precum energia utilizată în fabrică, eficiența consumului de resurse în producție sau reducerea deșeurilor rezultate din producție. Însă impactul unei companii se măsoară și prin tipurile de impact indirect, precum cel generat prin lanțul de aprovizionare sau prin ciclul de viață al produsului.

Noul spațiu de producție se întinde pe o suprafață de 8.000 de metri pătrați, repartizați pe două nivele, și marchează extinderea fabricii care măsoară aproximativ 16.000 de metri pătrați și care a fost deschisă în urmă cu aproximativ opt ani. Parterul, care se întinde pe aproximativ 4.000 de metri pătrați, este destinat producției de articole de îmbrăcăminte și este dotat cu tehnologii de ultimă generație.

Primul etaj, cu o suprafață similară, găzduiește departamentele de proiectare tipare și confecționare prototipuri, precum și un centru de cercetare și dezvoltare de top a cărui misiune este de a dezvolta tehnici inovatoare și caracteristici avansate pentru articole de îmbrăcăminte de înaltă performanță, cum ar fi colecția Moncler Grenoble.

Potrivit companiei, noul spațiu de producție este proiectat și construit în concordanță cu cele mai înalte standarde internaționale în ceea ce privește eficiența energetică și diminuarea impactului asupra mediului, aflându-se în prezent în proces de obținere a certificării LEED, unul dintre cele mai prestigioase sisteme de certificare a clădirilor sustenabile.

Fabrica folosește 100% electricitate regenerabilă și este dotată cu un sistem de management al clădirii centralizat pentru o gestionare integrată și mai eficientă a consumului de energie (iluminat, aer condiționat etc.). Sistemul de iluminat cu LED joacă un rol esențial nu numai în ceea ce privește eficiența energetică, ci și pentru confortul angajaților în timpul lucrului.

Toate resturile rezultate din producție (nailon, bumbac, fibre mixte) sunt colectate și reciclate pentru a fi refolosite ca materie primă. Resturile de nailon, de exemplu, pot deveni ornamente, țesături, elemente de merchandising vizual sau mobilier, ca în cazul scaunelor folosite în grădinița companiei.

Unitatea de producție din România, singura deținută de Moncler în afara Italiei, produce în principal jachete de puf care necesită un înalt nivel de know-how și precizie, cum ar fi colecția Moncler Grenoble. La capacitate maximă, aceasta va produce aproximativ 30% din producția anuală globală de îmbrăcăminte de exterior a Moncler. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Captcha *