Organizația Women in Tech Global și-a deschis divizie în România, cu misiunea de a contribui la creșterea diversității și echității în domeniile tehnologice și pentru a ajuta startup-urile fondate de femei să capete o vizibilitate mai mare, potrivit unui comunicat de presă
„Comunitatea noastră este reprezentată de persoane cu diferite aptitudini, indiferent de gen, rasă, etnie, clasă, vârstă sau orientare sexuală. Ne concentrăm pe 4 arii principale care sunt și un îndemn la acțiune totodată: educație, afaceri, incluziune socială și apărare/susținere”, a declarat Marion Hegarty, ambasador al diviziei din România, la evenimentul de lansare.
Ea a subliniat că în România 32% din absolvenții TIC sunt de sex feminin, iar diferența salarială dintre femei și bărbați în IT-ul românesc este de doar 2,4%, fiind una dintre țările care stă cel mai bine la nivelul UE.
„Reușitele startup-urilor din domeniul tehnologic conduse sau fondate de femei sunt recunoscute pe plan internațional. De aceea, cred că România merită să fie pe harta Women in Tech Global”, a adăugat ea.
ANALIZĂ. Egalitatea de gen în România: ce s-a schimbat și ce a rămas în urmă
Potrivit statisticilor europene, România se află printre primele țări în ceea ce privește procentul de femei în rândul specialiștilor din industria IT&C. Datele Eurostat pentru 2020 arată că 26,2% dintre specialiștii IT&C din România sunt femei, rezultat care plasează țara noastră pe locul trei în UE la acest capitol.
Cu toate acestea, există în continuare provocări semnificative, iar organizația vrea să abordeze puncte precum contribuția la creșterea diversității și echității cu un procent de 50% femei în studii STEM sau contribuția la creșterea numărulu de femei ce lucrează în domeniul tehnologic.
Totodată, Women in Tech Global vrea să contribuie la mentoratul și formarea femeilor ce doresc să activeze în domeniul tehnologic, în timp ce țintește creșterea vizibilității României ca țară de origine a unor startup-uri fondate de femei.