Photo 47445936 © | Dreamstime.com

Marea Britanie se teme că va pierde investițiile necesare în cursa pentru emisii nete zero

Marea Britanie riscă să piardă locuri de muncă și investiții în „cursa pentru net-zero”, au avertizat parlamentari de rang înalt din mai multe partide, potrivit BBC.

Guvernul urmează să anunțe joi strategia sa energetică revizuită. Aceasta susține că Regatul Unit este un „lider mondial” în ceea ce privește eforturile pentru a ajunge la un consum cu emisii nete-zero.

Dar parlamentarii din toate partidele se tem că investitorii – și locurile de muncă – s-ar putea muta în altă parte dacă strategia nu este suficient de ambițioasă.

Un oficial al Departamentului pentru Afaceri și Comerț a declarat că guvernul poartă discuții „aproape zilnic” cu companiile, astfel încât acestea să știe că Regatul Unit se angajează să sprijine tehnologia ecologică.

În iulie 2022, Înalta Curte a declarat „ilegală” strategia net-zero existentă pentru că nu a arătat cum va atinge Marea Britanie obiectivele obligatorii din punct de vedere juridic privind emisiile de carbon.

De asemenea, miniștrii doresc să elaboreze un plan pentru modul în care politicile britanice net-zero pot contribui la creșterea economiei – una dintre prioritățile premierului, chiar dacă net-zero nu este.

De asemenea, ei trebuie să răspundă la o analiză comandată de guvern și realizată de parlamentarul conservator Chris Skidmore.

Acesta a declarat că Regatul Unit „a rămas în urmă” în ceea ce privește unele obiective climatice, că trebuie să fie mai ambițioasă și că ar trebui să accelereze introducerea energiei regenerabile, a pompelor de căldură și a izolației, printre alte recomandări.

Cursa pentru net-zero
Cu toate acestea, persoane din interiorul guvernului care nu au dorit să fie numite au spus că nu este menit să fie răspunsul Regatului Unit la un program uriaș de subvenții ecologice din SUA – acest lucru va veni mai târziu – ceea ce îi îngrijorează pe unii dintre cei care se ocupă de climă în Westminster.

Atingerea unui nivel net-zero este deseori numită o „cursă”. Nu doar împotriva timpului – în condițiile în care impactul schimbărilor climatice devine tot mai evident – ci și din punct de vedere economic.

În SUA, președintele Biden a introdus un pachet de mai multe miliarde de dolari – Legea privind reducerea inflației – pentru a accelera producția de tehnologie ecologică, cum ar fi panourile solare și turbinele eoliene, și pentru a subvenționa oamenii să facă achiziții ecologice, cum ar fi mașinile electrice.

Miliarde de dolari sunt acordate comunităților care au avut cel mai mult de suferit de pe urma producției de combustibili fosili.

De asemenea, se oferă stimulente fiscale suplimentare pentru întreprinderile care investesc în locuri de muncă și tehnologii ecologice în zonele cu venituri mici.

UE a reacționat cu planuri pentru o lege privind industria netă zero pentru a crește subvențiile pentru industria ecologică.

Însă, măsura luată de SUA are critici vocali în cadrul guvernului britanic. Secretarul pentru afaceri și comerț, Kemi Badenoch, a calificat-o drept „protecționistă”, iar secretarul pentru energie, Grant Shapps, a calificat-o drept „periculoasă”.

Unele voci se tem că această decizie a oferit SUA un avantaj competitiv neloial și că este o încercare de a atrage companiile de producție de înaltă tehnologie în SUA.

Unii producători de automobile electrice și de turbine eoliene, printre altele, caută deja să se relocheze – luând cu ei locuri de muncă, din zonele din Regatul Unit care au nevoie de ele.

Skidmore, care a fost autorul revizuirii guvernamentale a sistemului net-zero, a declarat pentru BBC că nu este vorba doar de bani, ci și de a demonstra cât de primitoare sunt sistemele de planificare și de reglementare din Marea Britanie pentru infrastructura verde.

De exemplu, normele actuale de planificare îngreunează foarte mult construirea de noi turbine eoliene pe uscat, iar rețeaua națională britanică de electricitate are nevoie de mai multă capacitate pentru a găzdui mai multă energie regenerabilă.

„În cele din urmă”, a spus el, „investitorii se vor uita la ceea ce se propune și vor spune „da, aceasta este o țară în care putem face afaceri” sau se vor muta în altă parte.” „Ne apropiem rapid de o răscruce de drumuri”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Captcha *