Un important climatolog britanic a declarat pentru BBC că, în opinia sa, obiectivul de limitare a încălzirii globale la 1,5 grade Celsius va fi ratat. Profesorul Sir Bob Watson, fostul șef al agenției ONU pentru climă, a declarat pentru emisiunea Today de la BBC că este „pesimist”.
Avertismentul său vine în mijlocul unei veri cu temperaturi extreme în Europa, China și SUA.
ONU spune că depășirea limitei va expune milioane de oameni în plus la evenimente climatice potențial devastatoare.
Lumea a convenit să încerce să limiteze creșterea temperaturii datorată schimbărilor climatice la 1,5C peste nivelurile preindustriale, în cadrul unei conferințe ONU de la Paris, în 2015. Acest obiectiv a devenit elementul central al eforturilor globale de combatere a schimbărilor climatice.
Oamenii de știință din domeniul climei avertizează de ani de zile guvernele că nu reduc emisiile țărilor lor suficient de rapid pentru a se încadra în acest obiectiv.
Dar este surprinzător că o persoană atât de importantă și de respectată ca fostul șef al IPCC, organismul ONU care se ocupă de știința climei, să fie atât de sincer încât să creadă că va fi ratat.
Profesorul Sir Bob Watson este în prezent profesor emerit al Centrului Tyndall pentru cercetări climatice din Marea Britanie – după ce anterior a lucrat la ONU, NASA, Departamentul de Mediu din Marea Britanie și la Casa Albă a SUA – și este probabil unul dintre cei mai importanți oameni de știință din lume în domeniul climei.
În interviul difuzat joi, el a declarat: „Cred că cei mai mulți oameni se tem că, dacă renunțăm la limita de 1,5 [Celsius], pe care nu cred că o vom atinge, de fapt sunt foarte pesimist în privința atingerii chiar și a 2C, că, dacă permitem ca ținta să devină din ce în ce mai laxă, din ce în ce mai înaltă, guvernele vor face și mai puțin în viitor.”
Comentariile sale, deși sincere, au fost susținute de Lord Stern, președintele Institutului de Cercetare Grantham pentru Schimbări Climatice și Mediu, mai târziu, joi, în timpul unui interviu acordat programului WATO de la BBC.
El a declarat: „Cred că 1,5 este, probabil, imposibil de atins chiar dacă accelerăm rapid acum, dar am putea să o aducem înapoi dacă începem să reducem costul emisiilor negative și să devenim mai buni în ceea ce privește emisiile negative. Emisiile negative înseamnă captarea directă în aer a dioxidului de carbon.”
Pe baza angajamentelor actuale ale guvernelor de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră, Climate Action Tracker prevede că temperaturile globale vor crește până la 2,7C.
Cifra nu reprezintă o măsură directă a temperaturii mondiale, ci un indicator al cât de mult sau cât de puțin s-a încălzit sau s-a răcit Pământul în comparație cu media globală pe termen lung – și chiar și schimbările ușoare pot avea un impact semnificativ.
Organismul ONU pentru climă, IPCC, a declarat că menținerea creșterii temperaturii sub 1,5C, în loc de 2C, ar însemna:
- 10 milioane de oameni mai puțin și-ar pierde casele din cauza creșterii nivelului mării
- o reducere cu 50% a numărului de persoane care se confruntă cu insecuritatea apei
- o reducere a pierderii recifurilor de corali de la 99% la 70%.
Profesorul Sir Bob Watson a declarat că lumea se străduiește să prevină creșterea temperaturii, deoarece nu reducem emisiile suficient de repede.
„Marea problemă este că trebuie să reducem gazele cu efect de seră acum pentru a fi măcar pe calea de a ne apropia de 1,5C sau 2C. Trebuie să reducem emisiile actuale cu cel puțin 50% până în 2030. Problema este că emisiile continuă să crească, nu scad”, a spus el.
El a declarat în cadrul emisiunii Today că stabilirea de obiective nu este suficientă și că țările trebuie să le susțină prin acțiuni concrete: „Trebuie să încercăm să determinăm guvernele să înceapă să acționeze în mod rațional acum și să reducă emisiile, dar chiar și guvernele care au o țintă foarte bună, cum ar fi Regatul Unit, nu au politicile și finanțarea necesare pentru a atinge aceste obiective”.