Photo 35304936 © Pogonici | Dreamstime.com

Investitorii instituționali cer guvernelor să elimine barierele politice care împiedică investiții de 275 trilioane de dolari în energia curată

Un grup de investitori instituționali care gestionează active în valoare de peste 11 trilioane de dolari, printre care Allianz SE, Axa SA și California Public Employees Retirement System, a solicitat guvernelor să elimine barierele politice care împiedică investițiile în energia curată, potrivit ESG News.

Net-Zero Asset Owner Alliance (NZAOA) afirmă că guvernele trebuie să implementeze politici mai clare și mai puternice pentru a sprijini tranziția către o economie cu emisii reduse de carbon.

„Aceasta este oportunitatea unei generații și vrem să facem parte din ea, iar pentru aceasta există doar câteva mici pârghii pe care guvernele trebuie să le acționeze sau să le ajute”, a declarat Olga Hancock, co-lider al activității grupului în domeniul politicilor publice și șefă a investițiilor responsabile pentru comisarii Bisericii din Anglia. „Vrem ca guvernele să audă mesajul că noi – în calitate de alocatori de capital aflați la vârful lanțului trofic – dorim ca acest lucru să se întâmple”, a declarat ea într-un interviu.

În timp ce Săptămâna climei de la New York este în plină desfășurare, Alianța proprietarilor de active Net-Zero, convocată de ONU, a publicat, înainte de prima sa AGA din această săptămână, un nou document de discuție, „Unlocking Investment in Net Zero”, care solicită eliminarea principalelor bariere politice în calea atingerii unui nivel net zero de emisii de gaze cu efect de seră până în 2050.

Documentul constată că există oportunități economice vaste pentru trecerea la un scenariu de 1,5°C, cu până la 275 trilioane de dolari americani în oportunități de investiții în domeniul climei până în 2050, precum și multe riscuri grave asociate cu eșecul tranziției, inclusiv pierderi de până la 4-6 trilioane de dolari în PIB pe an până în 2050.

În special, documentul menționează că principalele tehnologii de decarbonizare sunt deja mature, rentabile și implementate la scară largă. Raportul World Energy Outlook, care urmează să fie publicat luna viitoare, va confirma faptul că dezvoltarea spectaculoasă a tehnologiilor energetice curate este unul dintre motivele pentru care cererea de cărbune, petrol și gaze va atinge un nivel maxim în acest deceniu.

Documentul dezvăluie, de asemenea, principalele bariere politice în calea tranziției net-zero, inclusiv lipsa de investiții publice și private în infrastructură, cum ar fi modernizarea rețelelor și încărcătoare publice pentru vehiculele electrice. Alianța face apel la factorii de decizie politică să elimine obstacolele.

În plus, Alianța prezintă soluții pentru adoptarea noilor tehnologii, cum ar fi sprijinul financiar sub formă de subvenții, granturi și credite fiscale, care pot fi utilizate pentru a îmbunătăți profilul de risc/randament al investițiilor, pentru a moderniza infrastructura publică și pentru a crește capacitatea de aprovizionare, precum și pentru a elimina treptat sprijinul guvernamental pentru activele brune. Raportul indică, de asemenea, noile reglementări și standarde care stimulează părțile interesate ca fiind cerințe esențiale pentru deblocarea întregului potențial al tranziției net zero.

Günther Thallinger, membru al consiliului de administrație al Allianz SE și președinte al Alianței proprietarilor de active Net-Zero, convocată de ONU, a declarat: „După cum am învățat din soluțiile climatice avansate, cum ar fi energia regenerabilă și electrificarea vehiculelor, mediile politice avantajoase sunt un factor-cheie pentru adoptarea acestora. Subvențiile și stimulentele publice pentru vehiculele electrice, de exemplu, s-au dublat din 2021 până în 2022, ajungând la aproximativ 30 de miliarde USD la nivel global, iar noi observăm traiectorii similare pentru energia regenerabilă și pompele de căldură.”

„Trebuie să vedem aceste abordări reproduse pentru a impulsiona în mod similar tehnologiile emergente, cum ar fi hidrogenul verde și combustibilii sustenabili pentru aviație, fără de care va fi imposibil să se ajungă la zero net, având în vedere amploarea tranziției. Proprietarii de active au un rol imens de jucat, cu contribuții potențiale de până la 31 trilioane de dolari până în 2050, dar numai prin eliminarea barierelor actuale în materie de investiții vom putea debloca întregul potențial al capitalului privat.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Captcha *