Departamentul de Stat al SUA, Bezos Earth Fund, Fundația Rockefeller și Banca Mondială au anunțat o colaborare strategică între Energy Transition Accelerator (ETA) și Banca Mondială în vederea mobilizării finanțării pentru a sprijini tranzițiile energetice corecte și accelerate în țările în curs de dezvoltare, potrivit ESG News.
ETA – un parteneriat al Departamentului de Stat și al celor două filantropii – își propune să catalizeze capitalul privat care sprijină tranziția de la combustibilii fosili la energia curată prin intermediul unor credite de carbon inovatoare la scară jurisdicțională. Banca Mondială și noua sa inițiativă SCALE (Scaling Climate Action by Lowering Emissions) sprijină țările în curs de dezvoltare în elaborarea politicilor din sectorul energetic și a infrastructurii pieței de carbon necesare pentru a genera reduceri reale ale emisiilor într-un mod participativ și incluziv.
Colaborarea dintre ETA și SCALE, anunțată în cadrul unui eveniment din cadrul Săptămânii climei, găzduit de Fundația Rockefeller, are ca scop valorificarea punctelor forte ale fiecărei inițiative pentru a mobiliza finanțarea pentru tranziții energetice eficiente. Aceasta va permite țărilor în curs de dezvoltare să fie recompensate direct pentru reducerile de emisii verificate dintr-un fond comun de plăți angajate de către contribuitorii din sectorul public și privat.
Completându-se reciproc, ETA va oferi o metodologie inovatoare de creditare și o coaliție de participanți din sectorul privat, în timp ce SCALE va oferi o cale pentru cumpărătorii guvernamentali suverani, precum și sprijin pentru capacitatea națională de a furniza o ofertă de reduceri de emisii verificate de înaltă calitate.
Statele Unite, primul contribuitor la SCALE, vor colabora cu Banca Mondială pentru a atrage alți contribuitori.
„Atingerea obiectivului net zero este posibilă numai dacă accelerăm rapid investițiile pentru a ajuta economiile în creștere rapidă să își satisfacă nevoile de energie cu energie curată”, a declarat John Kerry, trimisul prezidențial special al SUA pentru climă. „Acceleratorul pentru tranziția energetică și inițiativa SCALE a Băncii Mondiale aduc fiecare instrumente vitale pentru acest efort. Lucrând împreună, putem mobiliza mai eficient atât finanțarea publică, cât și cea privată pentru a accelera o tranziție echitabilă de la energia murdară la energia curată, pentru a reduce mai rapid emisiile și pentru a contribui la menținerea la îndemână a unei limite de 1,5 C pentru încălzire.”
„Ajutând țările să își accelereze tranziția justă în domeniul energiei se pot reduce emisiile, se pot consolida economiile și se pot crea locuri de muncă”, a declarat Axel van Trotsenburg, director general principal al Băncii Mondiale. „Acest lucru va necesita parteneriate mai puternice între sectorul public și cel privat, cum ar fi noua colaborare dintre Banca Mondială și ETA, care va cataliza finanțarea de carbon pentru țările în curs de dezvoltare.”
„Trebuie să accelerăm tranziția globală către o energie curată, punct și de la capăt. Pentru aceasta este nevoie de mecanisme de finanțare noi și inovatoare, care să reunească fonduri publice și private pentru a elimina treptat combustibilii fosili murdari și pentru a accelera utilizarea energiei curate și regenerabile”, a declarat președintele și directorul executiv al Bezos Earth Fund, Dr. Andrew Steer. „Acceleratorul pentru tranziția energetică poate aduce la masa de discuții o finanțare nouă și ecologică și poate mobiliza și mai multe investiții private pentru pachetele financiare masive necesare pentru a realiza acest imperativ climatic. Este o veste foarte bună faptul că Banca Mondială se alătură acestei coaliții importante.”
„Deoarece cele mai recente date arată clar că lumea nu face suficient pentru a aborda schimbările climatice sau pentru a îndeplini Obiectivele de Dezvoltare Durabilă, trebuie să luăm măsuri climatice care să fie atât în interesul planetei, cât și în interesul oamenilor”, a declarat Dr. Rajiv J. Shah, președintele Fundației Rockefeller. „ETA este genul de parteneriat inovator de care avem nevoie pentru a debloca capitalul necesar pentru investiții și inițiative care să reducă emisiile și să ridice oamenii din întreaga lume.”
Potrivit Agenției Internaționale pentru Energie, investițiile în energie curată trebuie să se tripleze, ajungând la 4.200 de miliarde de dolari pe an până în 2030, pentru a menține la îndemână limitarea încălzirii la 1,5°C, mai mult de jumătate din aceste investiții fiind necesare în economiile emergente și în curs de dezvoltare.
ETA va mobiliza noi finanțări prin reunirea unei coaliții de companii și instituții din sectorul privat care să se angajeze acum să plătească pentru reducerile verificate ale emisiilor din sectorul energetic care rezultă din programe ambițioase de tranziție energetică echitabilă în țările în curs de dezvoltare și care sunt livrate sub formă de credite de carbon de înaltă integritate.
Metodologia de creditare jurisdicțională dezvoltată pentru ETA de către organizația non-profit Winrock International va stimula țările să își intensifice activitățile pe termen scurt care contribuie la decarbonizarea sectorului energetic, inclusiv să implementeze și să utilizeze energie curată și să retragă activele bazate pe combustibili fosili, să îmbunătățească capacitatea de stocare, de transport și de distribuție și să realizeze orice modificări necesare ale politicilor. Metodologia va fi însoțită de un mecanism prin care creditele rezultate să genereze noi finanțări pentru adaptarea la schimbările climatice și reziliența în țările vulnerabile.
Printre alte organizații care sprijină partenerii ETA în efortul de proiectare se numără Centrul pentru Soluții Climatice și Energetice (C2ES), Fondul pentru Apărarea Mediului (EDF), Inițiativa pentru Politici Climatice (CPI) și Alianța Financiară Glasgow pentru Net Zero (GFANZ). De asemenea, partenerii se consultă pe scară largă cu experți, guverne, sectorul privat și societatea civilă, inclusiv prin intermediul unui grup consultativ la nivel înalt format din peste 30 de părți interesate reprezentând toate regiunile geografice.
Banca Mondială are o experiență de peste 20 de ani în finanțarea bazată pe rezultate în domeniul climei și al carbonului, gestionând fonduri de carbon în valoare de peste 4,5 miliarde de dolari și sprijinind țările în curs de dezvoltare să genereze și să monetizeze creditele de reducere a emisiilor. Prin intermediul fondului fiduciar SCALE, Banca Mondială își propune să își extindă activitatea în acest domeniu pentru a sprijini programe climatice cu impact în mai multe sectoare, de la stoparea defrișărilor până la realizarea unor tranziții energetice echitabile.