Photo 180479485 © Vasily Gureev | Dreamstime.com

Încălzirea recentă și rapidă a oceanelor înainte de El Niño îi alarmează pe oamenii de știință

Încălzirea recentă și rapidă a oceanelor lumii a alarmat oamenii de știință, îngrijorați că aceasta va contribui la încălzirea globală. Luna aceasta, suprafața globală a mării a atins o nouă temperatură record. Nu s-a mai încălzit niciodată atât de mult și atât de repede, iar oamenii de știință nu înțeleg pe deplin de ce s-a întâmplat acest lucru, scrie BBC.

Aceștia se tem că, în combinație cu alte evenimente meteorologice, temperatura mondială ar putea atinge un nou nivel îngrijorător până la sfârșitul anului viitor.

Experții cred că un puternic eveniment meteorologic El Niño – un sistem meteorologic care încălzește oceanul – se va instala, de asemenea, în următoarele luni.

Oceanele mai calde pot distruge viața marină, pot duce la fenomene meteorologice mai extreme și pot crește nivelul mării. De asemenea, acestea sunt mai puțin eficiente în absorbția gazelor cu efect de seră care încălzesc planeta.

Un nou studiu important, publicat săptămâna trecută, evidențiază o evoluție îngrijorătoare.

În ultimii 15 ani, Pământul a acumulat aproape la fel de multă căldură ca în ultimii 45 de ani, cea mai mare parte a energiei suplimentare ajungând în oceane.

Acest lucru are consecințe în lumea reală – nu numai că temperatura globală a oceanelor a atins un nou record în luna aprilie a acestui an, dar în unele regiuni diferența față de cea pe termen lung a fost enormă.

În martie, temperaturile de la suprafața mării în largul coastei de est a Americii de Nord au fost cu 13,8°C mai mari decât media din perioada 1981-2011.

„Nu este încă bine stabilit, de ce are loc o schimbare atât de rapidă și o schimbare atât de mare”, a declarat Karina Von Schuckmann, autorul principal al noului studiu și oceanograf la grupul de cercetare Mercator Ocean International.

„Am dublat căldura din sistemul climatic în ultimii 15 ani, nu vreau să spun că este vorba de schimbări climatice, de variabilitate naturală sau de un amestec de ambele, nu știm încă. Dar observăm această schimbare”.

Un factor care ar putea influența nivelul de căldură care ajunge în oceane este, în mod interesant, o reducere a poluării cauzate de transportul maritim.

În 2020, Organizația Maritimă Internațională a pus în aplicare un regulament pentru a reduce conținutul de sulf din combustibilul ars de nave.

Acest lucru a avut un impact rapid, reducând cantitatea de particule de aerosoli eliberate în atmosferă.

Dar aerosolii care murdăresc aerul contribuie, de asemenea, la reflectarea căldurii înapoi în spațiu – eliminarea lor ar fi putut provoca o mai mare pătrundere a căldurii în ape.

Care sunt efectele încălzirii oceanelor?
Temperatura medie la suprafața mărilor lumii a crescut cu aproximativ 0,9 grade C față de nivelurile preindustriale, 0,6 grade Celsius doar în ultimii 40 de ani.

Această creștere este mai mică decât cea a temperaturii aerului deasupra uscatului – care a crescut cu peste 1,5 grade C din perioada preindustrială. Acest lucru se datorează faptului că este nevoie de mult mai multă energie pentru a încălzi apa decât pământul și pentru că oceanele absorb căldura mult sub suprafața lor.

Chiar și această creștere medie aparent mică are consecințe semnificative în lumea reală.

Pierderea de specii: valurile de căldură marine mai frecvente și mai intense duc la o mortalitate în masă a vieții marine. Acest lucru este deosebit de dăunător pentru recifele de corali.
Condiții meteorologice mai extreme: creșterea căldurii la suprafața superioară a oceanului înseamnă că uraganele și ciclonii pot capta mai multă energie. Acest lucru înseamnă că devin mai intense și mai durabile.
Creșterea nivelului mării: apele mai calde ocupă mai mult spațiu – cunoscută sub numele de expansiune termică – și pot accelera foarte mult topirea ghețarilor din Groenlanda și Antarctica care se varsă în oceane. Acest lucru crește nivelul global al mării, sporind riscurile de inundații de coastă.
Capacitate mai redusă de absorbție a CO2: în prezent, oceanele absorb aproximativ un sfert din emisiile de gaze cu efect de seră. Apele mai calde au o capacitate mai mică de a absorbi CO2. Dacă oceanele vor absorbi mai puțin CO2 în viitor, se va acumula mai mult în atmosferă, ceea ce va duce la încălzirea și mai mult a aerului și a oceanelor.

Un alt factor important care îi îngrijorează pe oamenii de știință este fenomenul meteorologic cunoscut sub numele de El Niño Southern Oscillation.

În ultimii trei ani, acest eveniment natural s-a aflat într-o fază mai rece, numită La Niña, și a contribuit la menținerea temperaturilor globale sub control.

Dar cercetătorii cred acum că se formează un El Niño puternic, care va avea implicații semnificative pentru întreaga lume.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Captcha *