Photo 195398093 © Mrsash174 | Dreamstime.com

Goldman Sachs se așteaptă ca cererea de petrol „la cel mai înalt nivel din toate timpurile” să stimuleze deficite mari, ceea ce va urca prețurile

Goldman Sachs se așteaptă ca cererea record de pe piețele petroliere să determine creșterea prețurilor la țiței pe termen scurt. Banca de investiții estimează că petrolul Brent va crește de la puțin peste 80 de dolari pe baril în prezent la 86 de dolari pe baril până la sfârșitul anului, scrie CNBC.

„Ne așteptăm la deficite destul de considerabile în a doua jumătate a anului, cu deficite de aproape 2 milioane de barili pe zi în trimestrul al treilea, deoarece cererea atinge un nivel record”, a declarat luni șeful departamentului de cercetare petrolieră al Goldman, Daan Struyven, la emisiunea „Squawk Box Asia” de la CNBC.

El a adăugat că banca estimează că petrolul Brent va crește de la puțin peste 80 de dolari pe baril în prezent la 86 de dolari pe baril până la sfârșitul anului.

Contractele futures de referință la nivel mondial pe Brent s-au tranzacționat cu 0,39% mai puțin, la 80,75 dolari pe baril, în timp ce contractele futures americane West Texas Intermediate s-au situat cu 0,42%, la 76,75 dolari pe baril.

Incertitudine ridicată în ceea ce privește cererea
Deși Struyven a recunoscut că producția de țiței din SUA a crescut semnificativ în ultimul an, până la 12,7 milioane de barili pe zi, el a spus că ritmul de creștere va încetini pe tot parcursul restului anului 2023.

„Ne așteptăm ca creșterea ofertei de țiței din SUA să încetinească destul de semnificativ, până la un ritm secvențial de doar 200 de barili pe zi de aici încolo”, a spus el, subliniind scăderea numărului de platforme. Această măsurătoare, care contabilizează numărul de platforme petroliere active, este folosită ca indicator al activității de foraj și al producției viitoare.

Numărul de platforme petroliere din SUA a atins recent cel mai scăzut nivel din ultimele 16 luni, în scădere cu 15% față de vârful atins la sfârșitul anului 2022, a observat un raport recent al Goldman, citând date de la Baker Hughes și Haver.

Săptămâna trecută, Baker Hughes a raportat că platformele petroliere din SUA au scăzut cu 7, ajungând la 530, cel mai mic nivel din martie 2022.

Struyven a sugerat că lipsa unui acord în urma reuniunii miniștrilor energiei din G20 indică o incertitudine „foarte substanțială” cu privire la cererea de petrol pe termen lung.

Miniștrii Energiei din cadrul Grupului celor 20 s-au reunit în India în weekend, dar au plecat fără a ajunge la un consens cu privire la eliminarea treptată a combustibililor fosili, ceea ce complică tranziția către energia curată.

„Punctul cheie aici pentru investitori este că, având în vedere că incertitudinea privind cererea de petrol este atât de ridicată, investitorii ar putea avea nevoie de o primă pentru a compensa riscul ridicat generat de această incertitudine ridicată privind cererea”, a spus Struyven.

În iunie, Agenția Internațională pentru Energie a estimat că cererea globală de petrol este pe cale să crească cu 2,4 milioane de barili pe zi în 2023, depășind creșterea de 2,3 milioane de barili pe zi din anul precedent.

La sfârșitul săptămânii, secretarul general al Forumului Internațional al Energiei, Joseph McMonigle, prognozase că atât India, cât și China vor reprezenta 2 milioane de barili pe zi din creșterea cererii în a doua jumătate a anului 2023.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Captcha *