Photo 53758341 © Zwawol | Dreamstime.com

Plajele din Letonia au fost închise după ce o scurgere de la o stație de epurare a ajuns în Marea Baltică

Un accident survenit la o staţie de reciclare a apelor uzate a provocat deversarea unei cantităţi mari de deşeuri nefiltrate care conţin nămol sulfuros în Marea Baltică, ducând la închiderea plajelor în vestul Letoniei, au anunţat luni autorităţile locale, relatează AFP.

Cel puţin 1.250 de tone din aceste ape au curs în urma prăbuşirii, duminică, a unui zid la fabrica din Liepaja, un oraş de coastă cu 70.000 de locuitori.

„Nu știm când vom reuși să reparăm rezervoarele de nămol sparte, motiv pentru care îi sfătuiesc pe toți locuitorii din Liepaja să toarne mai puțină apă în toaletă, pentru că acum toate apele uzate sunt deversate în largul mării”, a declarat primarul din Liepaja, Gunars Ansins, pentru postul de televiziune LTV1.

Inspecţia sanitară din Letonia a ordonat închiderea tuturor plajelor, de la graniţa lituaniană până la oraşul Pavilosta, la nord de Liepaja, şi a interzis înotul în Marea Baltică.

„Nu există nicio amenințare la adresa sănătății oamenilor. Facem tot posibilul pentru a opri cât mai curând posibil deversarea de poluare în Marea Baltică”, a declarat Ansins într-un anunț separat pe site-ul orașului, adăugând că se monitorizează calitatea apei.

Serviciul naţional de protecţie a mediului a deschis o anchetă privind accidentul, semnalând luni că în fiecare oră continua să se verse în mare 400 de tone de deşeuri lichide.

„Sistemul de gestionare a deșeurilor este capabil să stocheze 21.000 de metri cubi de deșeuri lichide, dar această capacitate este suficientă doar pentru două zile, așa că construim o conductă temporară pentru a ocoli partea prăbușită a instalației de reciclare”, a declarat reporterilor Andis Dejus, directorul general al companiei de utilități Liepajas Udens, care operează sistemele municipale de alimentare cu apă și de reciclare.

Dejus a precizat că clădirea avariată era relativ nouă, fiind construită în 2009.

Geologul Baiba Grinberga a declarat pe contul său de Facebook că „studiile geotehnice de acum 20 de ani relevaseră deja (existența) unui teren instabil în regiune, dar stația de reciclare a fost construită oricum”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Captcha *