Zeci de mii de bovine crescute în ferme care distrug pădurile tropicale din Brazilia sunt folosite pentru a produce colagen – ingredientul activ din suplimentele de sănătate care se află în centrul unei mode globale de îngrijire personală, scrie The Guardian.
Legăturile dintre carnea de vită și soia și defrișările din Brazilia sunt bine cunoscute, însă nu s-a acordat prea multă atenție industriei în plină expansiune a colagenului, cu o valoare estimată la 4 miliarde de dolari.
Colagenul poate fi extras din pește, porci și bovine. Utilizatorii săi susțin că proteina poate îmbunătăți părul, pielea, unghiile și articulațiile, încetinind procesul de îmbătrânire. Pe lângă brandurile de frumusețe și wellness, este folosit și de companiile farmaceutice și de cele care produc ingrediente alimentare.
Cu toate acestea, o investigație realizată de The Guardian, Bureau of Investigative Journalism, Center for Climate Crime Analysis (CCCA), ITV și O Joio e O Trigo din Brazilia a descoperit că vitele crescute în ferme care provoacă despăduriri au fost prelucrate în abatoare care deservesc lanțurile internaționale de aprovizionare cu colagen.
O parte din acest colagen poate fi urmărit până la Vital Proteins, deținut de Nestlé, un producător de top de suplimente de colagen de bovine. Gama de colagen de la Vital Proteins este vândută la nivel mondial, inclusiv în SUA și Marea Britanie.
Jennifer Aniston, actriță și director de creație al Vital Proteins, a numit colagenul „lipiciul care ține totul laolaltă”. Ea susține că îl folosește de ani de zile, adăugându-l în cafeaua de dimineață.
Deși există studii care sugerează că administrarea orală de colagen poate îmbunătăți sănătatea articulațiilor și a pielii, Școala de Sănătate Publică de la Harvard avertizează că există potențiale conflicte de interese, deoarece majoritatea, dacă nu toate cercetările sunt finanțate de industrie sau efectuate de oameni de știință afiliați acesteia.
Companiile producătoare de colagen nu au nicio obligație de a urmări impactul său asupra mediului. Spre deosebire de carnea de vită, soia, uleiul de palmier și alte produse alimentare, colagenul nu este, de asemenea, acoperit de legislația viitoare în materie de diligență în UE și în Regatul Unit, destinată să combată defrișările.
Nestlé a declarat că acuzațiile aduse nu sunt în conformitate cu angajamentul său privind aprovizionarea responsabilă și că a contactat furnizorul său pentru a investiga. Aceasta a adăugat că ia măsuri pentru „a se asigura că produsele sale nu provin din terenuri defrișate până în 2025”.
Colagenul bovin este descris ca fiind un produs secundar al industriei creșterii vitelor, care în Brazilia este responsabilă pentru 80% din pierderea pădurii amazoniene.
Dar „produs secundar” este un termen înșelător, potrivit militanților. Produsele non-carne, dintre care pielea și colagenul sunt cele mai valoroase, reprezintă ceva mai puțin de jumătate din greutatea unei vaci sacrificate și pot genera până la 20% din veniturile ambalatorilor de carne, potrivit USDA.
Cererea de carne de vită, piele și colagen a făcut ca, în ultimii ani, tot mai multe păduri să fie defrișate și înlocuite cu pășuni, terenurile fiind adesea confiscate în mod ilegal.
Cea mai mare parte a defrișărilor cauzate de creșterea animalelor poate fi atribuită furnizorilor indirecți ai companiilor, potrivit lui Ricardo Negrini, un procuror federal din statul brazilian Pará, care monitorizează angajamentele privind clima ale procesatorilor de carne de vită.
Bovinele sunt adesea mutate de la o fermă la alta pentru diferite etape de creștere, astfel încât o vacă născută pe un teren despădurit poate fi îngrășată pentru sacrificare la o fermă de finisare „curată”. Dar Negrini a declarat că, în prezent, toate companiile producătoare de carne au capacitatea de a urmări originea vitelor pe care le cumpără.
Acest articol a fost realizat cu sprijinul Rainforests Investigations Network al Centrului Pulitzer.