Photo 144664884 © Kingmaphotos | Dreamstime.com

COP 28. Emiratele Arabe Unite plănuiesc o expansiune uriașă a petrolului și gazelor, în timp ce găzduiesc summitul ONU privind clima – raport

Emiratele Arabe Unite, care găzduiesc în acest an summitul ONU pe tema climei, are al treilea cel mai mare plan de expansiune a proiectelor de petrol și a gaze naturale din lume, potrivit unei investigații a publicației The Guardian. Planurile sale sunt depășite doar de Arabia Saudită și Qatar.

Directorul general al companiei naționale de petrol din EAU, Adnoc, a fost numit în mod controversat președinte al summitului Cop28 al ONU din decembrie, considerat crucial pentru a pune capăt crizei climatice. Dar Sultan Al Jaber supraveghează extinderea producției de petrol și gaze echivalente cu 7,5 miliarde de barili de petrol, conform noilor date, din care 90% ar trebui să rămână în sol pentru a îndeplini scenariul net zero stabilit de Agenția Internațională pentru Energie.

Adnoc este al 11-lea cel mai mare producător de petrol și gaze din lume și a livrat peste un miliard de barili echivalent petrol (BBOE) în 2021. Cu toate acestea, compania are planuri mari de expansiune pe termen scurt, arată noua analiză, cu planuri de a adăuga 7,6 BBOE la portofoliul său de producție în următorii ani – a cincea cea mai mare creștere din lume.

Datele au fost produse pentru The Guardian de Urgewald, un ONG german, din baza de date Gogel. Acestea se bazează pe datele de la Rystad Energy, sursa standard a industriei, dar care nu este disponibilă publicului, și a fost accesată în septembrie 2022.

În noiembrie 2022, Adnoc a anunțat o investiție de 150 de miliarde de dolari pe o perioadă de cinci ani pentru a permite o „strategie de creștere accelerată” pentru producția de petrol și gaze. Experții independenți apreciază obiectivele și politicile climatice ale EAU ca fiind „extrem de insuficiente”, în timp ce secretarul general al ONU a cerut recent „încetarea [tuturor] acordării de licențe sau finanțării de noi petrol și gaze”.

Declarațiile recente ale lui Al Jaber par, de asemenea, greu de conciliat cu planurile uriașe ale Adnoc privind noua producție de petrol și gaze. La conferința „Road to Cop28” din Dubai din 15 martie, Al Jaber a declarat: „Noi [lumea] trebuie să reducem rapid emisiile”. A doua zi, la o masă rotundă a Agenției Internaționale a Energiei, el a declarat: „Companiile din domeniul petrolului și gazelor naturale trebuie să se alinieze în jurul valorii de zero net.” În februarie, Al Jaber a declarat: „Noi, în EAU, nu ne ferim de tranziția energetică. Ne îndreptăm spre ea”.

Doar 10% din expansiunea Adnoc este compatibilă cu scenariul AIE potrivit căruia lumea ar trebui să ajungă la emisii nete de carbon zero până în 2050. AIE a precizat că obiectivul pentru 2050 impune ca niciun nou proiect de petrol și gaze să nu fie aprobat după 2021, însă 90% din expansiunea de petrol și gaze planificată de Adnoc a fost avansată după această dată și ar trebui să rămână în pământ pentru a fi compatibilă cu promisiunile făcute.

Prin urmare, „depășirea” de către Adnoc a scenariului net zero al AIE este de 6,8 BBOE, al treilea cel mai mare la nivel mondial. Saudi Aramco are cea mai mare depășire, cu 11,4 BBOE, iar QatarEnergy este pe locul al doilea, cu 7,6 BBOE.

Planurile de expansiune pe termen scurt incluse în analiză sunt câmpuri în care sunt în curs de elaborare planuri de producție și de exploatare, în care s-a luat decizia finală de investiție sau în care sunt forate puțuri înainte de începerea producției. În mod normal, câmpurile din aceste categorii încep să pompeze petrol și gaze în termen de șapte ani. Baza de date Gogel include 901 companii care explorează și produc petrol și gaze și acoperă 97% din planurile de extindere pe termen scurt.

Experții independenți de la Climate Action Tracker au concluzionat că planurile de expansiune a combustibililor fosili ale EAU nu sunt compatibile cu limitarea încălzirii globale la 1,5 grade C și consideră că obiectivele și politicile climatice ale EAU sunt „extrem de insuficiente”. Recentul raport important al Grupului interguvernamental de experți privind schimbările climatice, aprobat de toate guvernele lumii, a avertizat că emisiile de dioxid de carbon provenite din proiectele de combustibili fosili deja existente la nivel mondial ar fi suficiente pentru a face ca temperatura să depășească pragul de creștere de 1,5 grade C.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Captcha *