Gigantul petrolier din Emiratele Arabe Unite ADNOC – companie de stat, condusă de președintele conferinței COP28 privind clima – se așteaptă să cheltuiască peste 1 miliard de dolari în fiecare lună în acest deceniu pentru combustibili fosili, potrivit unei noi analize realizate de ONG-ul internațional Global Witness, preluată de CNBC.
Această sumă este de aproape șapte ori mai mare decât angajamentul său față de proiectele de decarbonizare în același interval de timp, se arată în cercetare.
ADNOC, care a devenit recent prima companie din industrie care și-a devansat ambiția de zero emisii nete până în 2045, contestă analiza Global Witness și spune că ipotezele făcute sunt inexacte.
Aceasta vine înaintea summitului COP28 privind clima, Dubaiul urmând să găzduiască conferința anuală a ONU între 30 noiembrie și 12 decembrie. Considerată una dintre cele mai importante conferințe privind clima de la Acordul de la Paris din 2015, COP28 va reuni liderii mondiali pentru a discuta despre cum să progreseze în lupta împotriva crizei climatice.
Persoana care supervizează discuțiile, Sultan al-Jaber, este directorul executiv al ADNOC (Abu Dhabi National Oil Company) – una dintre cele mai mari firme de petrol și gaze din lume. Poziția sa atât ca președinte al COP28, cât și ca director executiv al ADNOC a provocat consternare în rândul grupurilor societății civile și al legislatorilor din SUA și UE, deși, de atunci, mai mulți miniștri guvernamentali au apărat numirea sa.
Analiza Global Witness, furnizată în exclusivitate pentru CNBC, a constatat că ADNOC plănuiește să cheltuiască în medie 1,14 miliarde de dolari pe lună numai pentru producția de petrol și gaze până în 2030 – același an în care ONU spune că lumea trebuie să reducă emisiile cu 45% pentru a evita o catastrofă globală.
Aceasta înseamnă că ADNOC este prognozată să cheltuiască de aproape șapte ori mai mult pentru combustibili fosili până în 2030 decât pentru proiecte de „soluții cu emisii reduse de carbon”.
Până în 2050, anul în care, potrivit ONU, întreaga economie mondială trebuie să ajungă la emisii nete zero, se estimează că ADNOC va fi investit 387 de miliarde de dolari în petrol și gaze. Arderea combustibililor fosili este principalul motor al urgenței climatice.
Un purtător de cuvânt al ADNOC a declarat pentru CNBC prin e-mail: „Analiza și ipotezele făcute cu privire la programul de cheltuieli de capital al ADNOC dincolo de actualul plan de afaceri de cinci ani al companiei (2023-2027) sunt speculative și, prin urmare, incorecte”.
Grupul energetic din Abu Dhabi a anunțat în luna ianuarie a acestui an că va aloca 15 miliarde de dolari pentru investiții în „soluții cu emisii reduse de carbon” până în 2030, inclusiv investiții în proiecte de energie curată, captare și stocare a carbonului și electrificare.
Global Witness a ajuns la proiecțiile sale prin analizarea cheltuielilor de capital pentru petrol și gaze naturale, a cheltuielilor de capital pentru explorare și a cheltuielilor operaționale ale ADNOC pentru perioada 2023 – 2050. Datele au fost obținute din baza de date UCube a Rystad Energy.
Datele Rystad nu sunt disponibile pentru public, dar sunt utilizate pe scară largă și fac obiectul unor referințe de către marile companii de petrol și gaze și de către organismele internaționale.
„Companiilor producătoare de combustibili fosili le place să se mândrească cu acreditările lor ecologice, însă rareori spun cu voce tare partea tăcută: că continuă să arunce sume amețitoare în același petrol și gaze vechi și poluante care accelerează criza climatică”, a declarat Patrick Galey, investigator principal la Global Witness.
„Cum se poate aștepta [al-Jaber] să țină prelegeri altor națiuni cu privire la nevoia de decarbonizare și să fie luat în serios, este o presupunere a oricui, în timp ce el continuă să ofere mult mai multe fonduri pentru petrol și gaze decât pentru alternativele regenerabile”, a adăugat el.
„El este un patron al combustibililor fosili, pur și simplu, spunând un lucru în timp ce compania sa face altceva”, a mai spus Galey.
Înființat în urmă cu 30 de ani, Global Witness este un grup de campanie care primește fonduri de la donatori printre care se numără The Foundation to Promote Open Society, care este susținută de finanțatorul liberal și miliardarul George Soros, European Climate Foundation și Quadrature Climate Foundation.
Printre cele șase promisiuni de campanie publicate anul trecut, Global Witness afirmă că urmărește „să oprească industria petrolului și a gazelor naturale să agraveze încălzirea globală prin faptul că ne face dependenți de gaz” și să „se asigure că actuala tranziție energetică este echitabilă și responsabilă, în slujba oamenilor și a planetei”.
Convenția-cadru a Națiunilor Unite asupra schimbărilor climatice nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii cu privire la analiza realizată de Global Witness. Conferința părților (COP) este organul decizional suprem al CCONUSC.
Principala prioritate pentru COP28
Al-Jaber a fost directorul general fondator al firmei de stat din Abu Dhabi, Masdar, care activează în peste 40 de țări din întreaga lume și care a investit sau s-a angajat să investească în proiecte de energie regenerabilă cu o valoare totală de peste 30 de miliarde de dolari.
La începutul acestui an, al-Jaber a declarat că principala prioritate a summitului COP28 va fi menținerea în viață a luptei pentru limitarea încălzirii globale la 1,5 grade Celsius.
Acordul de la Paris are ca obiectiv limitarea creșterii temperaturii medii globale la „mult sub” 2 grade Celsius față de nivelurile preindustriale și continuarea eforturilor pentru a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius. Dincolo de pragul critic de temperatură de 1,5 grade Celsius, devine tot mai probabil ca schimbările mici să poată declanșa schimbări dramatice în întregul sistem de susținere a vieții pe Pământ.
Agenția Internațională pentru Energie afirmă că nicio nouă exploatare de petrol, gaze sau cărbune nu este compatibilă cu obiectivul de a reduce încălzirea globală la 1,5 grade Celsius.
Ca răspuns la o solicitare de comentarii din partea CNBC, un purtător de cuvânt al ADNOC a declarat că cererea de energie crește pe măsură ce populația lumii se extinde. „Toate scenariile actuale de tranziție energetică, inclusiv cele ale AIE, arată că un anumit nivel de petrol și gaze va fi necesar în viitor”, a declarat purtătorul de cuvânt.
„Ca atare, este important ca, pe lângă accelerarea investițiilor în sursele regenerabile și în soluții energetice cu emisii mai reduse de carbon, să luăm în considerare sursele de petrol și gaze cu cea mai mică intensitate de carbon și să reducem în continuare intensitatea acestora pentru a permite o tranziție energetică corectă, echitabilă, ordonată și responsabilă”. Aceasta este abordarea pe care o adoptă ADNOC”, au adăugat aceștia.
Purtătorul de cuvânt a precizat că datele sale privind emisiile din amonte pentru 2022 au confirmat că grupul energetic este unul dintre producătorii cu cea mai mică intensitate de carbon din întreaga lume. Compania va încerca să își reducă în continuare intensitatea emisiilor de carbon cu 25% și să țintească emisii de metan aproape zero până în 2030, au adăugat aceștia.
„Pe măsură ce ne reducem emisiile, ne intensificăm, de asemenea, investițiile în surse regenerabile și în energii cu zero emisii de carbon, cum ar fi hidrogenul, pentru clienții noștri”, a spus purtătorul de cuvânt.
Un raport separat publicat în aprilie anul trecut de Global Witness și Oil Change International a constatat că 20 dintre cele mai mari companii petroliere și de gaze din lume ar urma să cheltuiască 932 de miliarde de dolari până la sfârșitul deceniului pentru dezvoltarea de noi câmpuri de petrol și gaze.
La acea vreme, compania rusă de stat Gazprom era estimată să cheltuiască cel mai mult pentru proiecte de dezvoltare și explorare a combustibililor fosili până în 2030 (139 de miliarde de dolari), urmată de marile companii petroliere americane ExxonMobil (84 de miliarde de dolari) și Chevron (67 de miliarde de dolari).