ING Group, cel mai mare creditor din lume pentru comerțul cu mărfuri, va începe să reducă volumul tranzacțiilor cu petrol și gaze pe care le finanțează, în timp ce caută modalități de a-și reduce dramatic amprenta de carbon, scrie Bloomberg.
Decizia promite să stabilească un nou standard pentru industria bancară, care până acum a avut tendința de a limita restricțiile privind finanțarea cu emisii ridicate de dioxid de carbon la împrumuturile în amonte. Comercianții de mărfuri depind în mare măsură de bănci pentru a-și finanța achizițiile și transporturile de resurse, astfel încât orice restricție are potențialul de a remodela industria.
ING este „unul dintre primii și, în orice caz, cel mai mare jucător care a stabilit obiective bazate pe volum”, a declarat într-un interviu Anne-Sophie Castelnau, șefa globală pentru sustenabilitate a creditorului olandez.
Banca olandeză intenționează să reducă cu 19% volumele de petrol și gaze tranzacționate pe care le finanțează până la sfârșitul deceniului. Obiectivele ING sunt semnificative într-o industrie care abia începe să recunoască întreaga amploare a rolului său în facilitarea emisiilor globale de carbon.
Anunțul ING „ar putea acționa ca un semnal de alarmă” pentru restul industriei, a declarat Jean-Francois Lambert, care conduce o firmă de consultanță în domeniul comerțului cu mărfuri și al finanțării structurate. „Comercianții vor accelera probabil construirea activității lor în domeniul energiilor regenerabile, ceea ce nu este lipsit de riscuri”.
Rezultatul este că traderii trebuie să răspundă băncilor „care devin din ce în ce mai exigente cu privire la aceste lucruri”, a spus Lambert. „Te-ai aștepta să urmeze mai mulți cu politici similare”.
Aceasta este o „mișcare majoră” din partea ING, a declarat Maaike Beenes, lider de campanie pentru bănci și climă la BankTrack. Dar organizația nonprofit olandeză încă așteaptă să vadă la ce se va „ridica obiectivul în practică”, a spus ea.
ING a finanțat în continuare mai multe activități legate de combustibili fosili decât proiecte de energie regenerabilă, potrivit unei analize a industriei realizate de BloombergNEF. Raportul dintre împrumuturile pentru energie curată și subscrierea de capitaluri proprii în raport cu combustibilii fosili trebuie să ajungă la 4 la 1 până la sfârșitul deceniului, pentru ca planeta să evite cele mai grave ravagii ale schimbărilor climatice, așa cum au fost stabilite în Acordul de la Paris din 2015. Pentru ING, acest raport era de aproximativ 0,8 la 1 la sfârșitul anului 2021, potrivit estimărilor BloombergNEF.
Petrolul și gazele naturale rămân unele dintre cele mai mari motoare de profit pentru firme precum Vitol, Trafigura, Gunvor Group și Mercuria, ajutându-le să adune rezultate record în ultimii ani.
Dar casele de tranzacționare se orientează, de asemenea, spre a deveni furnizori de surse de energie mai puțin poluante, iar toate firmele importante au consolidat birourile de energie și de carbon în ultimii ani. Mercuria afirmă că peste 50% din investițiile sale vor fi direcționate către surse de energie regenerabilă, cum ar fi energia eoliană și solară, până în 2025. Vitol, Gunvor și Trafigura au promis, de asemenea, sume considerabile pentru investiții în surse regenerabile.
Anul trecut, ING a devenit prima mare bancă globală care a încetat să mai finanțeze noi proiecte de explorare și extracție a petrolului și gazelor naturale și este pe cale să își reducă portofoliul de petrol și gaze din amonte cu aproape o cincime până în 2030, a declarat ING.
ING intenționează să limiteze finanțarea infrastructurii midstream legate de noi câmpuri de petrol și gaze până la sfârșitul acestui an. Finanțarea sa în sectorul petrolului și gazelor naturale se va alinia la Foaia de parcurs pentru emisii nete zero până în 2050 a Agenției Internaționale pentru Energie, a precizat aceasta. Instituția financiară caută în continuare contribuții din partea experților și a colegilor pentru a co-dezvolta o metodologie detaliată și intenționează să publice detaliile complete ale planului său în 2024.