Ministrul francez al Transporturilor a declarat că va propune UE o politică privind prețul minim al zborurilor, anunță Euronews Green.
Clément Beaune a declarat că dorește să „lupte împotriva dumpingului social și de mediu” și că „nu mai sunt posibile bilete de avion de 10 euro”, referindu-se la tarifele companiilor aeriene low-cost. El a spus că un preț mega scăzut al biletelor „nu reflectă prețul pentru planetă”.
Dar sunt zborurile mai scumpe soluția pentru reducerea amprentei de carbon a aviației?
Pasagerii frecvenți sunt responsabili în mod disproporționat pentru emisii
„Orice lucru care determină companiile aeriene să plătească o parte echitabilă din costurile de mediu pe care le generează este un lucru bun”, spune Jon Worth, expert în călătorii și fondator al campaniei Trains for Europe.
„Dar ar trebui să ne ocupăm de cei care zboară frecvent, iar acesta propunere nu se ocupă de ei. S-ar putea reduce weekendurile frumoase în oraș pentru unii oameni, dar nu va opri sau reduce această elită a celor care zboară în mod frecvent”.
Biletele de tren europene sunt de două ori mai scumpe decât cele de avion
În medie, biletele de tren europene sunt de două ori mai scumpe decât cele de avion, potrivit unui raport Greenpeace din iulie.
Doar 12 linii de tren s-au dovedit a fi rapide, fiabile și mai ieftine decât zborurile, pe cele mai importante 112 rute analizate de Greenpeace.
În luna mai a acestui an, Franța a introdus o interdicție asupra unor rute de zboruri interne. Au fost afectate zborurile care puteau fi înlocuite de călătorii cu trenul care durau mai puțin de 2,5 ore. Însă, din cauza unor avertismente, cum ar fi faptul că trenurile nu circulă suficient de târziu pe timp de noapte, interdicția se aplică doar la 3 rute de zbor – Paris Orly către Bordeaux, Lyon și Nantes.
Organizațiile și activiștii pentru protecția climei au criticat guvernul francez, afirmând că interdicția nu merge suficient de departe pentru a reduce emisiile de dioxid de carbon din aviație.
La fel ca și în cazul ideii de la Beaune, trenurile care nu sunt la înălțime îi determină pe călători să opteze pentru zboruri.
„Dacă vrei să zbori de la Paris la Barcelona sau de la Paris la Frankfurt, capacitatea trenurilor pe aceste rute este prea mică”, spune Jon Worth.
„Acest tip de măsuri sunt bastoane, dar ne lipsesc morcovii, stimulentele care să-i facă pe oameni să-și schimbe comportamentul”, regretă Jon Worth.
Jon Worth subliniază, de asemenea, că Beaune este inexact atunci când spune că se poate lua un zbor de 10 euro. Tarifele minime pentru un bilet dus-întors, cu toate taxele incluse, se învârt de obicei în jurul a 40 și 50 de euro.
Soluții: crearea unei taxe de fidelizare, eliminarea zborurilor scurte de legătură
În Regatul Unit, o „taxă pentru zborurile frecvente” este dezbătută de ani de zile. Ratele de impozitare ar crește în funcție de numărul de zboruri efectuate într-un an. „Taxa pentru primul zbor este foarte mică și crește cu fiecare zbor”, explică Jon Worth.
Dar aceasta este încă o măsură „în băț”.
În Germania au căutat modalități de a scurta rutele interne. „Dacă călătorești din Stuttgart spre Singapore, dar singurul zbor direct pleacă din Frankfurt, Germania îl va pune pe acel călător într-un tren care leagă Stuttgart de Frankfurt”, spune Worth.
Problema este că unele țări, cum ar fi Franța, nu au încă un sistem conectat. În Franța, se pot conecta doar trenurile de mare viteză TGV INOUI la zborurile Air France. „În Germania, puteți conecta un tren Deutsche Bahn la un zbor EasyJet”, spune Worth.
Vor susține țările UE propunerea lui Beaune?
„Este o mișcare foarte tipic franceză, o mișcare foarte Macron. Din punct de vedere tactic, nu este cea mai bună cale”, povestește Worth. „Germania nu va fi foarte entuziasmată din cauza ministrului său liberal al transporturilor, Spania va fi poate mai interesată, Olanda de asemenea, în afară de ei, este greu de spus”.
Directorul executiv al Ryanair a fost foarte ostil unor măsuri similare comparând astfel de mișcări cu „controlul tarifelor ca în Coreea de Nord” atunci când Austria a anunțat în iunie 2020 că vrea să interzică tarifele aeriene să fie mai mici decât taxele și tarifele reale, adică o medie de 40 de euro pe zbor în această țară.
Jon Worth se teme că ministrul francez al transporturilor caută mai degrabă publicitate decât o schimbare reală.
„Publicitatea internațională a interzicerii zborurilor scurte în Franța a fost uriașă. A fost inutilă! Dar i-a oferit lui Macron o bună publicitate internațională, mi-e teamă că Beaune face același lucru. Că implementarea efectivă va avea același impact”.