Photo 243815432 © Vitalij Sova | Dreamstime.com

Factual. Aerul condiționat face ca orașele să fie mai toride?

Un studiu a arătat că căldura reziduală generată de aparatele de aer condiționat dintr-un oraș în timpul unui val de căldură poate crește temperatura exterioară cu peste 2 grade Celsius, scrie Euronews Green.

În Franța, utilizarea aerului condiționat a devenit subiect de dezbatere după ce deputatul de stânga Mathilde Panot a declarat în timpul unui interviu că „temperatura unui oraș poate crește cu până la 2 grade Celsius din cauza utilizării AC [aer condiționat]”. Avea oare dreptate?

De unde a scos parlamentarul francez această statistică?
Ea provine dintr-un studiu publicat în 2020 care s-a bazat pe un scenariu în care aparatele de aer condiționat sunt folosite în toate clădirile unui oraș precum Parisul pentru a menține o temperatură interioară de 23 de grade Celsius în timpul unui val de căldură.

Potrivit studiului, creșterile de temperatură datorate utilizării aerului condiționat (AC) „depind de momentul zilei și de caracteristicile valului de căldură, în special de intensitatea acestuia”.

Oamenii de știință au folosit valul de căldură mortal din 2003, care a ucis peste 14.000 de persoane în Franța, pentru a-și modela predicțiile. Aceștia au constatat că, după „nouă zile de caniculă similară celei din 2003”, utilizarea sistematică a aerului condiționat în această perioadă ar crește temperatura aerului „cu până la 2,4°C”.

De ce crește aerul condiționat temperatura exterioară?
Cum este posibil acest lucru? Pentru că aparatele de aer condiționat funcționează ca o pompă de căldură, răcind o încăpere prin eliberarea aerului cald în exterior.

Aparatele de aer condiționat utilizează mai multă energie electrică decât orice alt aparat din casă. Acestea consumă 10% din energia electrică la nivel mondial și scurg în atmosferă gaze nocive pentru încălzirea planetei.

Legătura dintre utilizarea aparatelor de aer condiționat și creșterea temperaturilor în orașe a fost deja documentată.

Potrivit unei cercetări publicate în 2014 în Journal of Geophysical Research: Atmospheres, excesul de căldură generat de aparatele de aer condiționat dintr-un oraș poate crește temperatura exterioară cu 1 până la 1,5 grade Celsius pe timp de noapte.

Și cum este probabil ca orașele să devină tot mai fierbinți ca urmare a schimbărilor climatice, acest lucru înseamnă că cetățenii vor cere mai mult aer condiționat în interior.

Valurile de căldură, care în anii 1800 ar fi fost un eveniment care se întâmpla o dată la un deceniu, sunt acum mai intense și se întâmplă de aproape trei ori mai des, potrivit celui mai recent raport al IPCC.

Utilizarea aparatelor de aer condiționat se va tripla la nivel mondial până în 2050
În 2019, 20% dintre gospodăriile din UE dețineau un aparat de aer condiționat, potrivit Agenției Europene de Mediu.

Se preconizează că numărul aparatelor de aer condiționat la nivel mondial va crește de la 1,6 miliarde de unități în prezent la 5,6 miliarde de unități până la mijlocul acestui secol, potrivit unui raport din 2018 publicat de Agenția Internațională pentru Energie.
Până în 2050, toate aparatele de aer condiționat din lume vor folosi la fel de multă energie electrică ca și China pentru toate activitățile din prezent, potrivit previziunilor raportului.

Care sunt câteva alternative la aparatele de aer condiționat? Oamenii de știință din spatele studiului din 2020 sugerează alte opțiuni pentru a ajuta la răcirea orașelor: inclusiv crearea mai multor spații verzi, izolarea clădirilor și o mai bună consiliere a populației cu privire la modul în care să se mențină răcoroasă în timpul unui val de căldură.

Dacă se iau toate aceste măsuri, studiul susține că aceste acțiuni ar putea „răci semnificativ temperaturile aerului exterior cu până la 4,2°C pe timp de noapte”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Captcha *