Photo 208088878 © Alan Budman | Dreamstime.com

Dragarea nisipului devastează fundul oceanelor, avertizează ONU

Aproximativ șase miliarde de tone de nisip sunt extrase din oceanele lumii în fiecare an, punând în pericol viața marină și așezările de coastă, potrivit ONU, scrie BBC.
Nisipul este cea mai exploatată resursă naturală din lume după apă și este folosit pentru a produce beton și sticlă.

Programul ONU pentru Mediu (UNEP) a arătat că unele nave acționează ca niște aspiratoare, dragând atât nisipul, cât și microorganismele cu care se hrănesc peștii.

Acest lucru înseamnă că viața s-ar putea să nu-și mai revină niciodată în unele zone.
Noile date coincid cu lansarea unui nou instrument de analiză numit Marine Sand Watch, care monitorizează activitățile de dragare cu ajutorul urmăririi marine și al inteligenței artificiale.

„Amploarea impactului asupra mediului al activităților de minerit și de dragare a mărilor de mică adâncime este alarmantă”, a declarat Pascal Peduzzi, care conduce centrul de analiză GRID-Geneva al UNEP.

Noua platformă estimează că, din cele aproximativ 50 de miliarde de tone de nisip și pietriș folosite de omenire în fiecare an, o medie de șase miliarde de tone provin din mările și oceanele lumii.

Acest lucru este echivalentul a „mai mult de un milion de camioane de gunoi în fiecare zi”, a declarat dl Peduzzi.

Mediul marin trebuie să aibă timp să se refacă, a spus el, adăugând că „nu este sustenabil”.

Navele mari „practic sterilizează fundul mării prin extragerea nisipului și prin distrugerea tuturor microorganismelor care hrănesc peștii”, a spus dl Peduzzi.

Uneori, nisipul este dragat până la fundul stâncii, ceea ce înseamnă că viața marină s-ar putea să nu se mai refacă niciodată, a adăugat el.

UNEP a recomandat interzicerea dragajării nisipului de pe plaje pentru a proteja rezistența și economiile de coastă.

Nisipul este esențial pentru construcția de clădiri, drumuri, baraje hidroelectrice și panouri solare. De asemenea, acesta poate juca un rol important în materie de mediu, protejând comunitățile de creșterea nivelului mării.

Marea Chinei de Sud, Marea Nordului și coasta de est a SUA se numără printre zonele în care au avut loc cele mai multe dragajări, se arată în raport.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Captcha *