Unele dintre vinurile preferate ale Europei ar putea dispărea din cauza schimbărilor climatice, au avertizat experții, citați de Euronews.
Schimbările climatice ar putea face să dispară Prosecco și alte vinuri europene populare, avertizează noi cercetări. Prosecco – un vin alb spumant produs în podgoriile din munții italieni – este una dintre cele mai iubite băuturi de pe continent.
Însă recoltele de struguri sunt în scădere, devastate de o combinație mortală de condiții meteorologice extreme și degradarea solului. O nouă analiză – publicată luna trecută în revista iScience – descrie recolta ca fiind „fragilă și amenințată”.
„Riscul nu constă doar în pierderea unui produs agricol sau în schimbarea peisajului, cu impact negativ asupra economiei locale”, spune autorul principal al studiului, Dr. Paolo Tarolli de la Universitatea din Padova, Italia.
„Riscul este de a pierde istoria unor întregi comunități și rădăcinile lor culturale.”
Alte vinuri precum Burgundy, Grand Cru și Cabernet Sauvignon ar putea fi, de asemenea, amenințate.
De ce este vinul Prosecco în pericol?
Vremea extremă le face viața grea producătorilor de Prosecco. Precipitațiile bruște și intense declanșează o eroziune bruscă a solului și „prăbușiri ale versanților” – când pământul alunecă – în podgoriile abrupte din nordul Italiei.
Seceta este o altă problemă, care face ca irigarea culturilor să fie extrem de dificilă.
În acest an, producătorii de Prosecco au fost inundați de precipitații masive de primăvară și grindină, urmate de o vară caniculară și sufocantă. Vremea instabilă – declanșată de schimbările climatice – ar putea reduce recoltele de struguri de vin din Italia cu până la o cincime, estimează producătorii.
De ce se cultivă Prosecco pe versantul unui munte?
Aroma unică a Prosecco provine de la originea sa la altitudine mare. Strugurii cultivați la munte sunt mai mici și au un raport mai mare între pieliță și suc, ceea ce le conferă o aromă intensă. De asemenea, primesc mult soare – dar temperaturile scăzute de la altitudine înaltă îi împiedică să se coacă.
Cererea pentru această recoltă este uriașă, crescând cu peste 33% în cinci ani. Prin comparație, cererea de șampanie franceză a crescut cu doar un procent în aceeași perioadă.
Dar recoltarea unei culturi în astfel de locații la altitudini înalte nu este ușoară. Recunoscând dificultatea, practica de a cultiva struguri pe pante mai abrupte de 30% este numită „viticultură eroică”.
Schimbările demografice și un exod al populației din zonele rurale au dus la o lipsă gravă de forță de muncă în zonele montane, spune Dr. Tarolli.
Ravagiile provocate de schimbările climatice vor face mult mai dificilă recrutarea următoarei generații de viticultori.
„Noua generație nu este dispusă să continue să lucreze în condiții extreme dacă beneficiile economice sunt nesemnificative”, avertizează Dr. Tarolli.
Ce alte culturi sunt amenințate de schimbările climatice?
Nu este vorba doar de struguri – schimbările climatice decimează culturile din întreaga lume.
Orezul din nordul Italiei, uleiul de măsline din Spania și orzul din Marea Britanie au înregistrat scăderi dramatice ale randamentului în ultimii ani din cauza condițiilor de mediu.
Grupul interguvernamental de experți privind schimbările climatice (IPCC) a avertizat că, în cazul în care se atinge o încălzire de 1,5°C, aproximativ 8 % din terenurile agricole din lume vor deveni improprii pentru agricultură.
Potrivit unui raport al Organizației Mondiale de Meteorologie publicat în luna mai, există 66% șanse ca temperatura medie anuală la nivel global să atingă 1,5 ºC peste temperaturile preindustriale la un moment dat în următorii cinci ani.