Liberty Steel Group și compania chineză CISDI Engineering au format un parteneriat, în colaborare cu Ministerul Dezvoltării Economice din Ungaria, pentru a pregăti decarbonizarea combinatului siderurgic Dunaferr.
Cele două companii vor dezvolta și implementa o strategie de decarbonizare prin care uzina Dunaferr va trece de la producția de oțel pe bază de cărbune la tehnologia cuptorului electric cu arc, reducând astfel emisiile directe de CO2 cu aproximativ 80%.
Planurile, care sunt supuse aprobării autorităților de reglementare ale UE, vor prevedea instalarea unui nou cuptor electric cu arc electric cu o capacitate de 150 tone, care va fi furnizat de CISDI. Cuptorul de ultimă generație este dotat cu cea mai recentă tehnologie eficientă din punct de vedere energetic și permite flexibilitate în ceea ce privește materialele de încărcare, ceea ce ar spori semnificativ competitivitatea operațiunii Dunaferr.
Liberty și CISDI vor purta responsabilitatea principală pentru aspectele tehnice ale proiectului, în timp ce Ministerul ungar al Dezvoltării Economice s-a angajat să exploreze sprijinul pentru realizarea proiectului prin intermediul proceselor sale administrative. Reunirea operatorului centralei, a furnizorului de echipamente și a ministerului într-un singur acord de colaborare va asigura implementarea eficientă a planului de decarbonizare.
Părțile au semnat săptămâna trecută, la Budapesta, un memorandum de înțelegere care stabilește termenii colaborării, în prezența directorilor executivi de la LIBERTY, CISDI și Ministerul Dezvoltării Economice din Ungaria.
Sanjeev Gupta, președintele executiv al Liberty a declarat: „Trecem rapid la tehnologii cu emisii reduse de carbon în toate operațiunile noastre globale și intenționăm să facem același lucru la Dunaferr. Știm din experiență că, pentru a avansa rapid, aveți nevoie de sprijinul unor parteneri tehnologici de talie mondială, de structuri de finanțare adecvate și de un guvern care să vă susțină, motiv pentru care formarea acestui grup este atât de importantă. Așteptăm cu nerăbdare să dezvoltăm aceste planuri împreună cu CISDI și cu Ministerul Dezvoltării Economice pentru a ne asigura că punem oțelăria Dunaújváros pe o cale sustenabilă și competitivă cât mai repede posibil.”
Márton Nagy, ministrul Dezvoltării Economice, a declarat: „Am parcurs un drum lung în ultimul an. În timp ce mii de locuri de muncă au fost puse în pericol din cauza neglijenței conducerii iresponsabile anterioare, iar în decembrie anul trecut nici măcar aprovizionarea cu cărbune nu era garantată la uzină, astăzi asistăm la semnarea unui acord care va pune bazele unei producții de oțel verde la Dunaújváros, care reprezintă viitorul industriei siderurgice. Acest lucru va oferi siguranță și predictibilitate pe termen lung pentru mii de locuri de muncă. În plus, rolul Dunaferr este, de asemenea, de importanță economică națională, deoarece producția internă de oțel contribuie, de asemenea, la creșterea suveranității economice”.