Până la începutul anilor 1900, canalul îngust al Belfast Lough găzduia recife mari de stridii, însă pescuitul excesiv, bolile și poluarea au decimat treptat populația, potrivit grupului Ulster Wildlife, citat de AFP.
„Readucem la viață un habitat pierdut”, a declarat pentru AFP David Smyth, directorul de conservare marină al grupului, pe un chei din port, la umbra unei autostrăzi zgomotoase din centrul orașului și a unor clădiri comerciale impunătoare.
Bancurile extinse de stridii indigene erau abundente în mările europene, iar oamenii le recoltează încă din epoca de piatră. Dar grupul estimează că populațiile de stridii au scăzut cu 95% din secolul al XIX-lea, recifele de stridive native fiind acum unul dintre cele mai amenințate habitate din Europa.
Acum, o pepinieră cuprinzând aproximativ 700 de moluște – aduse din Scoția cu duba, măsurate și examinate pentru depistarea bolilor – au fost coborâte în Belfast Lough în peste 12 cuști dotate cu rafturi. În cele din urmă ar trebui să se creeze un „echivalent local al unui recif de corali”.
Foto: 102772281 © Yali Shi | Dreamstime.com